FOTO  Pregovori u Brčkom propali. Što je Lagumdžija nudio hrvatskom i srpskom bloku

Nikakav dogovor nije postignut, a pregovori će biti nastavljeni, jedno, kako je pojasnio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, ako se u međuvremenu lideri postignu dogovor.

Novinarima, koji nisu imali mogućnost postavljati pitanja, rečeno je kako dogovor nije postignut zbog različitih koncepata uređenja države, koju zagovaraju pregovarači.

Kako saznaje Dnevnik.ba od izvora bliskih pregovaračima predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić u pregovorima je insistirao da se najprije pokušaju definirati načela, odnosno da se konstatira da je BiH, po Ustavu, država tri konstitutivna i suverena naroda i ostalih, te da su predstavnici naroda one stranke ili koalicije koje su na izborima zadobile 50 posto + 1 glas birača. Ako bise to prihvatilo, uz poštivanje načela nacionalne rotacije, poštivanja ustava i zakona o Vijeću ministara, koji precizno definira nacionalnu strukturu izvršne vlasti BiH, dogovor o raspododjeli funkcija u Vijeću ministara bi se lako postigao, pojasnio je Ljubić.

Prema riječima sugovornika Dnevnik.ba, iz krugova bliskih pregovaračima predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predložio je da dva HDZ-a dobiju mjesto predsjedatelja Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije, s tim da jedna od te dvije pozicije pripadne ostalima. Prema Lagumdžijinom prijedlogu srpski blok (SNSD- SDS) bi dobio 4 pozicije ( uključujući i poziciju ostalih), ali bez pozicije ministra vanjskih poslova, ili 3 pozicije uključujući i mjesto ministra vanjskih poslova.

Srpska strana ostala je kod svojih stavova da njima pripadaju 4 ministarska mjesta uključujući mjesto ostalih i mjesto šefa diplomacije, dok su Čović i Ljubić kazali kako je minimalistički zahtijev dvva HDZ-a, da tim starnakama, kao jedinim legitimnim predstavnicima izborne volje građana hrvatske nacionalnosti trebaju pripasti tri hrvatske pozicije, uključujući i mjesto premijera BiH, koje im pripada po načelu nacionalne rotacije, budući je tu dužnost u dva prethodna mandata obnašao predstavnik Srba, a prethodno predstavnik Bošnjaka.

O tzv. paketueuropskih zakona ( zakon održavnoj pomoći, zakon o vojnoj imovini, zakon o popisu stanovništva i implementaciji presude u slučaju Sejdić- Finci) lideri nisu ni raspravljali, jer kako su zaključili, bez dogovora o Vijeću ministara, i definiranja parlamentarne većine, te zakone ne bi bilo moguće usvojiti.

Lideri dava HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić ponovili su kako ni njihove stranke ni HNS nikada neće prihavatiti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji nije izraz izborne volje Hrvata, niti Vladu F BiH koja je formirana, protuzakonito i protuustavno i bez predstavnika hrvatskog naroda.

 Dnevnik.ba