Predsjedništvo HDZ 1990: Pozvat ćemo Hrvate da ne priznaju vlast koja bi se formirala na neustavan način

Božo Ljubić i Martin Raguž
Suočeni s vrlo ozbiljnom socijalnom i ekonomskom situacijom kao i zaostajanjem BiH na europskom putu zalažemo se za žurno formiranje vlasti u BiH, ali duboko svjesno da samo vlast utemeljena u skladu sa Ustavom, izbornim legitimitetom naroda i građana, može odgovoriti ovim izazovima, priopćeno je sa sjednice.

-S obzirom na najavu formiranja vlasti u F BiH na neustavan i nezakonit način bez većinskog izbornog hrvatskog legitimiteta, ako bi se to dogodilo, smatrat ćemo udarom na ustavni poredak F BiH, a s obzirom i na ulogu federalnih institucija u formiranju institucija BiH to je istodobno udar i na ustavni poredak BiH.

Stoga pozivamo na hitnu suspenziju neustavnih koraka i radnji usmjerenih na formiranje vlasti u F BiH. Akko bi se usprkos našim upozorenjima i upozorenjima Središnjeg izbornog povjerenstva kao i međunarodnre zajednice vlast formirala na neustavan način pozvat ćemo sve Hrvate i sve građane kojima je istinski stalo do BiH da ne priznaju tako uspostavljenu vlast.

Također pozivamo sve odgovorne da pristupimo na konstruktivan način i u dobroj vjeri dogovorima o uspostavi vlasti u FBH i BiH, a poštujući ustav i dostojanstvo partnera u razgovorima, naroda i građana koje predstavljamo.

Ako bi se dogodi da većinski hrvatski izborni legitimitet bude eliminiran iz procesa uspostave vlasti, mi legitimni predstavnici naroda zajedno s ostalim institucijama koje predstavljaju hrvatski narod zajedno sa svim građanima hrvatske nacionalnosti u BiH i svima ostalima kojima je stalo do BH kao države tri konstitutivna naroda i građana, odgovorit ćemo svim legalnim i legitimnim sredstvima koja su u skladu s međunarodni konvencijama i ugovorima na raspolaganju jednom narodu, stoji u priopćenju HDZ 1990