Predsjednik Vlade Španjolske poručio Predsjedništvu BiH - u narednih godinu dana imate dosta posla

Predsjedništvo BiH i Pedro Sanchez
Klix

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španjolske Pedrom Sanchezom. Članovi Predsjedništva BiH iskazali su srdačnu dobrodošlicu predsjedniku Vlade Španjolske koji boravi u BiH u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana. 

Na sastanku je konstatirano da su odnosi BiH i Španjolske prijateljski i bez otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje suradnje i unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, u skladu s obostrano izraženim interesima, prenosi Fena.

Posebno je naglašeno da u BiH Španjolsku svi doživljavaju kao prijateljsku zemlju. Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Španjolskoj što podržava BiH u procesu europskih integracija, posebno u dobivanju kandidatskog statusa u EU. 

Sugovornici su se suglasili da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Izraženo je mišljenje da narednih godinu dana, do polovine 2023. godine, kada Španjolska preuzima predsjedavanje EU, treba iskoristiti da BiH napravi suštinski korak naprijed prema EU.

Premijer Španjolske Sanchez rekao je da španjolska vlada daje posebnu pažnju zapadnom Balkanu i BiH i da će uvijek pružiti podršku kandidaturi BiH za članstvo u EU, za šta se i osobno zalaže. Istaknuo je da BiH zaslužuje da i sa moralnog, ali i stanovišta sigurnosti zapadnog Balkana dobije kandidatski status i bude dio EU.  

Razgovarano je i o jačanju ekonomske suradnje BiH i Španjolske, uz konstataciju da za to postoje značajan prostor i potencijal. Sugovornici su suglasni da je potrebno raditi na poboljšanju ekonomske suradnje te i na taj način učvrstiti dobre odnose dvije prijateljske zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su još jednom zahvalili na podršci koju Španjolska pruža BiH na putu ka EU te predsjedniku Vlade Kraljevine Španjolske zaželjeli uspješan boravak u našoj zemlji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.