Predsjednik Josipović oduzima Glavašu i odličja i generalski čin

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš

Predsjednik Ivo Josipović potpisao je odluku o oduzimanju odličja Branimiru Glavašu nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Glavašu od osam godina za ratni zločin u Osijeku 1991. Glavašu će biti oduzet i čin generala bojnika piše vecernji.hr.

Predsjednikova odluka uslijedila je nekoliko dana nakon što je Glavaš prodao svoja odličja za 100.000 kuna hrvatskom iseljeniku iz Australije. Kako je Glavaš tada poručio Josipoviću da "više nema potrebu iščitavati presudu Vrhovnog suda za ratni zločin u Osijeku i donositi odluku o oduzimanju odličja", iz Ureda predsjednika stiglo je priopćenje u kojem je kazano kako je dodjela odličja pitanje časti, a ne metala od kojih je sačinjeno odličje.

Što se oduzimanja odličja Glavašu tiče, Ured predsjednika istaknuo je  “da će se postupiti sukladno zakonu te da to neće spriječiti nikakva prodaja metalnih znakova časti”. A posebno su bili naglasili kako  “B. Glavaš može darovati, prodati, uništiti ili učiniti bilo što s metalnim odličjem kao fizičkim znakom časti, ali čast ne može ni prenijeti, ni prodati, ni otuđiti... Moralni sadržaj časti daje i oduzima predsjednik RH”.

izvor: vecernji.hr