Predsjednik FBiH Marinko Čavara na 35. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu

marinko čavara

Na prvi dan zasjedanja, članovi Kongresa izabrali su novog predsjednika i Predsjedništvo Kongresa, te nove predsjednike Domova. Za novog predsjednika Kongresa izabran je Anders Knape koji je u svom govoru istaknuo kako je Kongres političko tijelo koje ima zadatak promovirati i štititi lokalnu i regionalnu demokraciju.

Tijekom drugog dana zasjedanja Kongresa, posebice je razmatran Europski pravilnik ponašanja svih osoba uključenih u lokalnu i regionalnu upravu, održane su rasprave o pograničnim regijama koje se susreću s fenomenom migracija, o sukobu interesa na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i o transparentnosti i otvorenosti vlade i Kodeksu ponašanja članova Kongresa.

Članovima Kongresa izvješće o hrvatskom šestomjesečnom predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe podnijela je Marija Pejčinović - Burić, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske i predsjedateljica Odbora.

Na Kongresu je raspravljano i o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Gruziji,o lokalnim vlastima u financijskim teškoćama te je prezentirano izvješće o promatranju prijevremenih izbora u sedam općina Republike Moldavije i o Općinskim izborima u Tunisu.

Predsjednik Federacije BiH je s izaslanstvom BiH posjetio i Stalnu misiju BiH pri Vijeću Europe gdje je održan sastanak s veleposlanikom Predragom Grgićem koji je informirao izaslanstvo o aktualnim temama kojima se Vijeće trenutno bavi, ali i problemima kojima je zaokupirano.