Predsjedatelj Vijeća ministara - test kredibilnosti hrvatske politike

Još uvijek je nekoliko prijepornih točaka na kojima inzistiraju predstavnici dvaju blokova, jednoga koji čine dva HDZ-a i više manjih hrvatskih stranaka, a s druge strane SDP-a i SDA. Postoje određene ponude SDP-a oko mjesta predsjedatelja Vijeća ministara i pri tome se u ovoj trgovini traži velika cijena sudjelovanja u vlasti od državne do federalne Vlade, što je dovelo do toga da se nije postigao dogovor među federalnim strankama, piče večernji.ba.

Koliko je važno da se pri budućem ustroju vlasti poštuje princip stranačke zastupljenosti prema dobivenoj potpori unutar svakog pojedinačnog naroda, jednako tako bit će važno da Hrvati konačno dobiju jednu od najvažnijih pozicija u državi - predsjedatelja Vijeća ministara. Mjesto predsjedatelja presudno je važno kako bi se potvrdilo načelo koje stranke iz Sarajeva, prije svih SDP, nastoje poremetiti da bi dovele do besmisla nacionalni balans. U posljednja dva mandata na čelu Vijeća ministara premijeri su bili Bošnjak i Srbin, a prije toga je upravo čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija s čelnoga mjesta državne vlade uklonio Hrvata iz SDP-a Božidara Matića, i to nakon samo osmomjesečnog vođenja državne vlade.

Konstitutivnost naroda je najvažnije izraziti u središnjim institucijama zemlje, čime se pokazuje i najveća vjerodostojnost u vođenju ukupne politike i budućih procesa. Čelnik Vijeća ministara ima najznačajniju ulogu u zemlji oko budućih reformskih procesa, čime Hrvati mogu pokazati svoju privrženost srednjem putu zemlje između dva ekstremna i nerealna koncepta, sarajevskog i banjolučkog koji se kreću između odcjepljenja i potpunog unitariziranja. Uz to, hrvatske su političke stranke do sada najsnažnije zagovarale europske integracije. I što je možda najvažnije, na poziciji premijera Hrvati konačno mogu dobiti principijelnog zagovaratelja jednakopravnosti u razgovorima s međunarodnim čimbenicima, u čemu su do sada bili uskraćeni.