Poznat sadržaj dodatne izjave o Istanbulskoj konvenciji: oni koji su dizali paniku napokon mogu odahnuti

Istanbulska konvencija
"Republika Hrvatska smatra da se Istanbulska Konvencija prvenstveno odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji. Republika Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obveze uvođenja rodne ideologije niti redefiniranje ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je konvencija u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama", ovo su dijelovi interpretativne izjave koju će Vlada sutra na sjednici usvojiti zajedno sa Zakonom o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskom konvencijom, piše Jutarnji list.

Izjava je usklađena s pravnom službom Vijeća Europe i kao takva ne bi trebala predstavljati problem, jer ne zadire u bitne odredbe Istanbulske konvencije, a podržana je i na današnjem sastanku koalicijskih partnera u Vladi.

Interpretativna izjava pojašnjava da se Istanbulska konvencija odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji, da u njoj nema govora o uvođenju tzv. rodne ideologije. Ono što dosada u njoj nije poznato je da u izjavi nema govora o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što je u Ustav ušlo nakon referenduma koji je izborila Udruga U ime obitelji.

U izjavi se naglašava da je Istanbulska konvencija u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, a posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnom zaštitom manjinskih prava, piše Jutarnji list.

vijesti.hr