Potresi u dva HDZ-a uoči općinskih izbora u BiH

Potres
AFP
Svi ovi napadi bili su izravno ili posredno dirigirani od političke platforme okupljene oko bošnjačkih stranaka preko krtica u dva HDZ-a, stranačkih nezadovoljnika čija je ambicija bila smjestiti se isključivo u fotelje, nevažno radi li se o federalnim ili županijskim pozicijama, ali i dužnosnika dvije hrvatske stranke koji svoju poziciju mogu graditi samo na podjelama.

Vidljiva strategija

U nekoliko su se faza odvijali ovi udari, a uvijek su bili praćeni potporom dijela medija sklonih platformi. Valja reći kako val ‘nezadovoljstva' u posljednje vrijeme jača zbog najava rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, ali i očite pripreme za predstojeće općinske izbore. Jasno je da bi u slučaju rekonstrukcije, iz vlasti u Federaciji iscurile HSP i Boljitak koji su se pak pokazali kao pouzdani partneri, prije svega SDP BiH.

Stalno se javnosti podvaljivalo kako će jedan od HDZ-ova izigrati onu drugu grupaciju, zatim su uslijedile očigledno koordinirane poruke o netrpeljivosti, a povoda za to davali su i potezi dužnosnika iz dva HDZ-a. U Hercegbosanskoj županiji ni danas, čak 17 mjeseci od izbora nije uspostavljena nova vlast. U toj županiji trebala je proći čitava godina dana da stariji HDZ prihvati činjenicu da poziciju premijera treba preuzeti HDZ 1990. Sve to generira nove nesporazume koji su se odrazili na ponašanje stranačkih organizacija. Valja reći kako se u pojedinim županijama kao što je Hercegovačko-neretvanska nisu ispunile dogovorene obveze u pogledu upravljanja određenih institucija. Zbog toga je i došlo do turbulencija u ovome županijskome odboru kojega je napustio dojučerašnji predsjednik Mate Lasić.

Problemi u Mostaru

On je prije uspostave Vlade Hercegovačko-neretvanske županije slovio za jednoga od najozbiljnijih kandidata za ministarsku poziciju, no na kraju je ipak ostao tek u stranci. Podnio je ostavku na tu poziciju nezadovoljan zbog odnosa unutar stranke. U skladu s Odlukom Predsjedništva HDZ-a 1990 o provedbi unutarstranačkih izbora i odluke Kolegija, za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog odbora HDZ-a 1990 HNŽ-a i povjerenika za provedbu izbora u ŽO HDZ 1990 HNŽ-a imenovan je Marinko Petrić, dosadašnji tajnik ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a i ministar u županijskoj Vladi.

Piše: Zoran Krešić / Večernji list