Potporu odbaciti - kandidaturu Vesne Pusić zaustaviti

Zoran Milanović, Vesna Pusić, Vlada RH, komunisti, sdp rh, Vesna Pusić, Zoran Milanović, Ranko Ostojić, most i Domoljubna koalicija , komunisti, Titoisti, udbaški aparat, demokršćanska politika , Hrvatska zemlja, Vesna Pusić, Vlada, Vlada Hrvatske, branitelji, Vesna Pusić, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Suđenja Perkoviću i Mustaču , odluka o izručenju Mustača, Zoran Milanović, sdp h, HDZ Hrvatske, Zoran Milanović
Prvo bih se htio kratko osvrnuti na netočnost prijevoda imena navedene organizacije. Već dugo vremena kod nas se iz nekih čudnih raznoga tu organizaciju naziva Ujedinjenim narodima, premda bi se riječ nation trebala prevoditi kao nacija. Engleska riječ people prevodi se kao narod što pojašnjava netočnost tog prijevoda. Između riječi nacija i narod ne može se i ne smije stavljati znak jednakosti jer one objašnjavaju različite pojmove. Nažalost to čini i Google prevoditelj još više povećavajući pomutnju. No o tome drugom prilikom.

U ovom trenutku zaprimaju se kandidature za mjesto glavnog tajnika UN-a. Imajući u vidu ogromnu važnost navedene funkcije kako za svijet, isto tako i dignitet UN-a, potpuno je jasno da osoba koja se kandidira za tu funkciju mora prije svega biti moralna osoba, altruist, osoba s velikim političkim iskustvom i diplomatskim znanjem. Osobno mislim da gospođa Vesna Pusić ne zadovoljava kriterije za tu dužnost, nije osoba kojoj bi trebalo dati potporu i ne bi trebala biti izabrana na tu funkciju.

Razlozi zbog kojih to mislim su slijedeći:

-Gospođa Vesna Pusić je kao potpredsjednica Vlade RH sudjelovala u donošenju zakona kojim se sprječavalo izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača pravosudnim tijelima Republike Njemačke po uhidbenom nalogu EU-e, a u svezi političkih motiviranih i izvršenih ubojstava na teritoriju Njemačke. Zakon je donesen samo dan prije ulaska RH u EU unatoč ratificiranim ugovorima prema kojima se navedene osobe moralo izručiti. Oba osumnjičenika su bila visoki djelatnici obavještajnih službi jugoslavenskog komunističkog režima odgovornog za veliki broj likvidacija političkih neistomišljenika širom svijeta.'

Ovim činom Republici Hrvatskoj je nanesena nesaglediva politička šteta.

-Kao potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova nije učinila ništa na provođenju Rezolucije Vijeća Europe 1481/2006 donesene 25. siječnja 2006. u Strasbourgu, a u svezi s međunarodnom osudom zločina totalitarnog komunističkog režima koji je 60 godina vršio teror nad hrvatskim narodom.

-Kao potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova suodgovorna je za potporu i pokroviteljstvo Vlade nad komunističkim proslavama na kojima su se okupljale osobe u odorama agresorske Jugoslavenske narodne armije (JNA), a s govornica na tim skupovima širio se govor mržnje.

-Gospođa Vesna Pusić je svojim neodmjerenim izjavama o dužnosnicima i postupcima nama susjednih država narušila dobrosusjedske odnose s državama koje su bile naši stoljetni i prirodni saveznici. Tim nediplomatskim postupcima Republici Hrvatskoj nanesena je nemjerljiva politička šteta.

-Gospođa Vesna Pusić je od strane Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES), u kojem su kao suci zasjedali eminentni hrvatski doktori znanosti, akademici i stručnjaci za međunarodno pravo, proglašena krivom za izdaju interesa vlastitog naroda. Kako i na koji način bi takva osoba mogla štititi interese naroda kojima ne pripada?

-Pismo potpore gospođi Pusić dao je premijer tehničke vlade (Vlade na odlasku) Nije poznato s kim se konsultirao pri davanju ove podrške. Za pismo podrške saznali smo naknadno iz medija bez donošenja bilo kakvih detalja. Kao premijer tehničke vlade on nije imao pravo to učiniti. Koliko mi je poznato iz tiskovina i gospodin Zoran Milanović je također, a zbog gotovo istih argumenata kao i gospođa Vesna Pusić, od strane HNES-a proglašen krivim za izdaju interesa vlastitog naroda.

-Gospođa Vesna Pusić je u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno" svojom izjavom: "Ubijeni na Bleiburgu nisu nevini, samo im sudskim putem krivnja nije dokazana!" pokazala kako pokušava opravdati strašni zločin proglašavajući nevine osobe krivima. Sjetimo se pravnog instituta presumpcije nevinosti izraženog uČlanku 3. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku prema kojem nitko nije kriv dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Na temelju čega je gospođa Pusić utvrdila njihovu krivnju? Prosudbom izvedenom vjerojatno iz ideološkog stava pokazala strašnu bezosjećajnost prema tisućama nevinih žrtvama.

-Zbog njene ranije navedene izjave u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno" održani su čak i prosvjedi Hrvata u dijaspori, a svoje nezadovoljstvo iskazali su zahtjevom povlačenja kandidature gospođe Pusić.

Na osnovi ovih osam iznesenih točaka razvidno je kako gospođa Vesna Pusić ne zadovoljava temeljne kriterije potrebne za obavljanje dužnosti glavnog tajnika UN-a te kako gledano s moralnog i političkog stajališta nije zaslužila potporu, a osobito ne onu koju joj je dao bivši hrvatski premijer. Pa čak i da ne stoji dio tvrdnji izrečenih u osam tačaka, svakom mora biti jasno kako nije jednako upravljati strančicom od „10" članova i najjačom svjetskom organizacijom. Kad bi ona stvarno imala potrebite reference za tu funkciju u UN-u njezina bi stranka sigurno imala više članova i veću političku moć. Da ne postoji predizborno koaliranje ona i članovi njezine stranke vjerojatno ne bi ni učestvovali u vlasti.

Kako u ovom trenutku postupiti i što učiniti? Radi političke odgovornosti, zrelosti, poštivanja osnovnih profesionalnih, moralnih i vjerskih načela mislim da bi ovu kandidaturu trebali zaustaviti. Gospodo vladajući - probudite se. Vrijeme je za djelovanje.

hrsvijet.net