Ponavlja se 2006.?

Jedna od anomalija ustavnog uređenja i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine jest i mogućnost da pripadnici jednoga naroda izaberu predstavnike drugog naroda u nekim državnim institucijama, uključujući i najviše državne funkcije. S tim da nije riječ o teorijskoj pretpostavci, nego o činjenici da su na prošlim izborima hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izabrali simpatizeri SDP-a BiH, u velikoj većini Bošnjaci, dok su hrvatske glasove podijelili, drugoplasirani Ivo Miro Jović (HDZ BiH) i trećeplasirani Božo Ljubić (HDZ 1990).

Takav ishod je, dakle, u prvom redu posljedica postojećeg (daytonskog) ustavnog uređenja, ali isto tako i činjenice da su hrvatske stranke izašle s dva kandidata, koji su ukupno osvojili 44,3 posto ukupnog broja glasova koje su osvojili kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva, dok je pobjednik Komšić osvojio 39,6 posto glasova. Iz svega toga slijedi da bi, ako žele biti sigurni da će u Predsjedništvo ući kandidat izabran hrvatskim glasovima, Hrvati u BiH (tj. njihove stranke, udruge, potencijalni nezavisni kandidati...) morali postići predizborni dogovor o zajedničkom kandidatu. Što baš i nije neki osobit poticaj razvoju demokracije, višestranačja, pluralizmu mišljenja... No, to su okviri u kojim se odvija politički život daytonske BiH.

Početkom mjeseca čelnici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije - HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH, HKDU, HSS-NHI, NS Radom za boljitak - na sastanku u Mostaru razgovarali su, među ostalim, i o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali su dogovor ostavili za neki drugi sastanak. U međuvremenu je jedna od njih, HDZ BiH, najavila da će izaći sa svojim kandidatom. »Bilo bi neozbiljno da ga nemamo, a svi oni koji nas žele podržati dobro su došli«, rekao je predsjednik stranke Dragan Čović. HDZ 1990 i HSP BiH najavljuju da će, ako se ta najava ostvari, i oni izaći sa svojim kandidatom, a gotovo je sigurno da će na isti način postupiti i NS Radom za boljitak, što znači da bi se mogla ponoviti 2006. Istina, Dragan Čović je u četvrtak u Banjoj Luci s Miloradom Dodikom, predsjednikom (u RS vladajućeg) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dogovorio »strateško partnerstvo«, koje uključuje i podršku SNSD-a HDZ-ovu kandidatu za Predsjedništvo BiH, a najavio je slične dogovore i s vodećim bošnjačkim strankama. Pitanje je samo koliko takvi dogovori mogu utjecati na rezultat izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

[Ivan Šabić / Vjesnik]