Pokreće se 'Plan B': Treći entitet na stolu

Dugo najavljivani “plan B” međunarodne zajednice tako bi se mogao manifestirati tek u pokušaju dogovora oko raspodjele imovine, jedinog preostalog cilja nužnog za transformaciju OHR-a. Čini se, naime, kako se i europskim političarima žuri transformaciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU-a, a tome u prilog idu i izjave ministar vanjskih poslova Švedske Carla Bildta prema kojima jasno razgraničava zatvaranje ovog ureda od ustavne reforme.

Hrvatsko pitanje

Srpskim predstavnicama je u ovom trenutku svejedno, odlazi li OHR, a jasno daju do znanja da ne žele ustavne promjene. To je za naš list potvrdio i izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić koji ne očekuje bilo kakve radikalne pomake do 18. studenog. Jasno je da RS ne želi ustavne promjene, a isto tako im ne bi smetalo i da OHR ostane nakon ovog datuma, odnosno sjednice Vijeća za provedbu mira. No, tvrdi kako je dogovor oko imovine moguć, odnosno spremni su otvoriti ovo temu na nekom idućem sastanku.

Međutim, u ovom trenutku kada je jasno da ustavne reforma ne može biti provedena te kada OHR odlazi, javila se opasnost da će Hrvati ostati kratkih rukava u sadašnjoj nakaradnoj tvorevini. Vasić je potvrdio tezu da se BiH pretvara u konfederaciji dva entiteta u kojima Hrvata nema ni na mapi, ali istodobno upozorava kako RS to ne želi. Stoga je ponovno pokrenuo pitanje nastavka prudskog procesa, ali na temelju premise da Hrvati moraju dobiti svoju federalnu jedinicu, odnosno entitet, jer, objašnjava, hrvatsko nacionalno pitanje je još uvijek jedan od glavnih problema u BiH.

Ipak ostaje na stavu kako bilo kakvo miješanje u daytonski ustroj i nadležnosti RS-a ne može rezultirati dogovorom, stoga je i pesimist oko nastavka razgovora domaćih lidera, pogotovo nakon radikalnih stavova predsjednika SDA Sulejmana Tihića. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pak misli kako je sada jasno da u BiH i dalje postoji veliki stupanj podjela i mržnje te je u ovom trenutku ključno zaustaviti bilo kakvu mogućnost eventualnog nasilja. U kontekstu mogućnosti ponovnog domaćeg dogovora predsjednik Dodik najavio je da će uputiti poziv liderima svih relevantnih parlamentarnih stranaka u BiH da se u sljedećih desetak dana održi sastanak kako bi bio nastavljen dijalog domaćih predstavnika u vezi s pitanjima važnim za BiH, ali bez prisutnosti stranih dužnosnika ili stručnjaka.

Prije ili nakon izbora

No, hrvatski političari u međuvremenu nemaju namjeru mirovati, jer prema saznanjima iz HDZ-a BiH upravo se priprema održavanje sastanka pet stranaka potpisnica Kreševske deklaracije na kojem bi se mogla definirati neka nova strategija nastupa. Naime, potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara misli kako je vrijeme da se shvati da se ustavna reforma mora raditi od početka, odnosno od zajedničkih pozicija koje dijele svi. “Na drugi način ovaj će proces ići teško, jer se pokazuje da svatko dolazi sa svojim stavovima. Deklaracija o ustavnim promjenama tako bi trebala određivati vremensko razdoblje i smjernice u kojima se treba ići”, pojasnio je Čavara.

Dakle u ovakvom je ambijentu nemoguće očekivati bilo kakve radikalne promjene do idućih izbora, pogotovo ukoliko međunarodna zajednica ne bude nudila rješenja koje će i Hrvate dovesti u jednakopravnu poziciju. Pritom je potpredsjednik HDZ-a jasno odbacio prijedloge međunarodne zajednice, kazavši kako OHR uz najveće ovlasti pere ruke od tih istih ovlasti te na taj način pere od odgovornost i one koji sve rade kako bi destabilizirali odnose u BiH. Kada su pak u pitanju stavovi SBiH-a jasno je, upozorio je njezin Beriz Belkić, da je poznato tko je vlasnik državne imovine te je nepotrebno ponovno voditi raspravu po tom pitanju. Stoga ostaju ustavne promjene, te je Belkić na tragu inicijativa da OHR mora ostati u punom kapacitetu kao jamstvo mogućih deblokada procesa u zemlji.

Korijenite promjene

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota misli kako bi korijenite ustavne promjene trebalo ostaviti za vrijeme nakon izbora 2010., a sada se koncentrirati na stvari oko kojih se može postići konsenzus, poput uvjeta za transformaciju OHR-a.

RS jači

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska poslije razgovora koji su vođeni u vojnoj bazi Butmir politički ojačana. On je naveo da RS nije destabilizirajući, niti remetilački faktor u BiH, nego da štiti i brani svoja prava i poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma

Početni neuspjesi

Beriz Belkić, potpredsjednik SBiH-a za Dnevni list kaže kako se prva etapa pregovora pokazala neuspješnom, no pozitivna je stvar što su u BiH ostali američki i europski stručni timovi koji će nastaviti konzultacije. “Međunarodna zajednica je tu i nije obeshrabrena početnim neuspjesima”, kaže Belkić.

Dnevni list