Podzakonskim aktom riješiti izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH

sip

Naglasili su da je na njima odgovornost da provedu rezultate Općih izbora te da konačno riješe problem formiranja tog doma, kako bi izbore priveli kraju. Međutim, članovi SIP-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Za prvu opciju izričito su bili članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dok predsjednik SIP-a Branko Petrić očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu. Za drugu opciju bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Stručnoj službi SIP-a je naloženo da u pripremi prijedloga akta napravi dvije opcije o raspodjeli mandata izaslanika u Dom naroda FBiH o kojima će članovi SIP-a raspravljati ili na jednom od idućih kolegija ili sjednica.

Članovi su razgovarali i o Ustavu Federacije BiH, jer Ustavni sud BiH još nije odlučio o apelaciji bivše predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja je osporavala dio Ustava FBiH koji propisuje da iz svake županijske skupštine, ako je i izabran u nju, mora biti izaslanik u Dom naroda FBiH najmanje jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda. Najavljeno je da će početkom idućeg tjedna biti potvrđeni rezultati Općih izbora.

FENA