Podjele pogoduju samo onima koji žele poraziti Hrvate kao narod

Bilo je tu još mnogih podmetanja o Hrvatima srednje Bosne i Hercegovine. Ta podmetanja o podjeli, lopovima, malim i velikim Hrvatima traju i danas. I danas se pokušava sukobiti Hrvate. Podijeliti ih. Pa tako svaki put kada se spomene hrvatska federalna jedinica u BiH, oglase se i iz tih kuhinja i kažu kako ta jedinica treba uključivati i Hrvate srednje Bosne i Posavine. Iako nitko nikada nije rekao da bi federalna jedinica, s diskontinuitetom teritorija, bila bez Posavine i srednje Bosne.

Neće bez Hrvata iz Bosne

Tako misle i oni koje smo ispitali u velikom istraživanju koje je proveo Večernji list. Hercegovci ne žele hrvatsku federalnu jedinicu koja je uključila samo Hercegovinu. Gotovo plebiscitarno, naši ispitanici - Hercegovci (njih čak 84,5 posto), odbijalu federalnu jedinicu u kojoj ne bi bili i Hrvati iz Bosne. - Kad budemo imali svoju federalnu jedinicu, moraju u njoj biti i Hrvati iz srednje Bosne, kazao nam je jedan sugovornik iz Mostara. I sva podmetanja tu su, naravno, pala u vodu. Teško je nešto podmetnuti cijelom jednom narodu, iako se to konstantno radi već dva desetljeća.

- Zajedno smo se borili u ratu. Zajedno ćemo se boriti i u miru, kazao nam je Marko iz Ljubuškog, a kada smo mu kazali da je anketa anonimna, reagirao je na, za Hercegovce koji redovito bježe od kamera, neuobičajen način. - Ma objavite mi i ime, slobodno! Stavite me u novine, kada je ova tema u pitanju! - podvukavši još jednom: ‘‘Mi Hrvati moramo biti jedinstveni.’’ O hrvatskoj federalnoj jedinici u BiH priča se otkako je potpisan, za Hrvate nepovoljni, Daytonski sporazum. Nema riječi kojima bi se moglo opisati oduševljenje ako se ta federalna jedinica i napravi, ali Hercegovci su je se, ako im je danas netko ponudi, spremni i odreći ako bi time Hrvati Posavine i srednje Bosne ostali na cjedilu. Odnosno, izvan federalne jedinice.

Jedan narod u dvije regije

- Mi smo jedan narod, reklo je 91,3 naših ispitanika. Velika većina Hercegovaca osjeća veliku povezanost s Hrvatima srednje Bosne, pokazuje naše istraživanje. Hercegovci su, valjda, tako cijelo ovo vrijeme i mislili, ali ih nitko nikada ništa nije pitao, a ‘’mišljenje Hercegovaca’’ stvaralo se negdje drugdje i interpretirano je drukčije, kako bi se stvorile i podjele. Zanimljivo, gotovo polovica anketiranih Hercegovaca (46 posto) smatra da su Hrvati Bosne u nepovoljnijem položaju od Hrvata Hercegovine.

- Teže im je jer žive u nacionalno mješovitim sredinama, pa često puta ima i međunacionalnih sukoba, za razliku od zapadne Hercegovine, gdje živimo uglavnom mi Hrvati, kazao je Ante iz Širokog Brijega. Jedan dio ispitanika iz Hercegovine ne misli da su Hrvati srednje Bosne u lošijem položaju. Pritom ne misle ni da im je bolje nego Hercegovcima. - Ma svi smo mi u istim problemima, ako mislite na političku situaciju, kazala je Danijela iz Posušja, a slično kao i ona misli još 39 posto Hercegovaca.

Ono što je zajedničko i Hrvatima Hercegovine i Hrvatima Bosne jest uspjeh. I taj gospodarski, kulturni, sportski... uspjeh svi primjećuju. Ističu ga... Hvale ga... Kao uspjeh sposobnih i pametnih ljudi. Neki će reći i ‘’snalažljivih’’, ali će uz taj epitet prišiti i razne druge konotacije. Rijetki će pak priznati da je to uspjeh bez pomoći države. Dok je država ulagala u druge sredine, ovi ljudi uglavnom su radili sami. Krenuli u velike gospodarske investicije, a od poreza koji su plaćali, država je ulagala u druge, sebi ‘draže’ krajeve BiH. Nemoguće je podmetnuti cijelom jednom narodu. Nemoguće je podijeliti cijeli jedan narod koji osjeća toliku povezanost i koji će biti u jednoj federalnoj jedinici.

Ili hrvatske federalne jedinice neće ni biti.

Izvor: Večernji list