Počelo suđenje u slučaju privatizacije Eroneta

U optužnici Županijskog tužiteljstva Mostar, koju zastupa tužitelj Zdenko Kovač, stoji da su u razdoblju od veljače do rujna 1999. godine prvopotuženi Dragan Čović u svojstvu tadašnjeg predsjedatelja UO JP HPT d.o.o. Mostar i drugopotuženi Marinko Gilja u svojstvu tadašnjeg direktora spomenutog poduzeća i ostali optuženi, tada članovi UO toga poduzeća : Vladimir Šoljić,  Matan Žarić, Neven Đukić i Ivan Baćak  koristeći svoj položaj i ovlasti,  a znajući da HPT duguje bivšem ministarstvu obrane HVO-a iznos od oko 4, 5 milijuna KM, u namjeri da taj dug ne izmiruju, tom ministarstvu, kao i ministarstvu financija F BiH, odlučili prenijeti ga cesijom na pravne osobe “Hercegovina osiguranje” d.o.o. Mostar , “Alpina Comerc”  Široki Brijeg i “Crohercu” Ag Mostar, a zatim izmiriti dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je  HPT kao većinaski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” do.o.o. Mostar.

S tom namjerom drugopotuženi Marinko Gilja 29. lipnja 1999. godine zaključuje i potpisuje pravno ništavne ugovore o cesiji s Ministarstvom obrane HVO, koji prema optužnici, u smislu Zakona o ministarstvima i državnim organima ne postoji,  te istim ugovorom pravnim osobama, “Hercegovina osiguranje”, prenosi potraživanje od oko 3 milijuna KM, “Alpini Comerc” milijun KM ,a  “Crohercu”  oko 410 tisuća KM. Nakon toga, na sjednici UO JP HPT 2. kolovoza 1999. članovi Odbora zajedno  s predsjedavajućim donose odluku da se većinski udjel toga poduzeća od 51 posto u pravnoj osobi “Eronet” proda navedenim pravnim osobama u spomenutim iznosima.

Time je spomenutim pravnim osobama omogućeno pribavljanje imovinske koristi u tim iznosima,  ali i koristi u smislu sticanja vlasništva na vlasničkim udelima u osnivačkom kapitalu “Eroneta” i pravom sudjelovanja u raspodjeli dobiti ostvarene poslovanjem te pravne osobe. 
 
Po riječima odvjetnika Zdravka Rajića i Davora Martinovića koji zastupaju prvooptuženog Dragana Čovića, obrana ubuduće neće ovom Sudskom vijeću Županijskoga suda predložiti nijednog svjedoka, već će se obrana temeljiti isljučivo na ocjeni dokaza koje bude iznosio županijski tužitelj.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudac Hamo Kebo odbilo je danas prijedlog odvjetnice Branke Praljak da se kazneni postupak protiv njezinoga branjenika drugopotuženog Marinka Gilje odvoji budući da mu je presudom Općinskog vijeća Mostar 2002. godine donijeta oslobađajuća presuda te da je ovdje riječ o povredi načela “ne dva puta o istom”. Naime 2002. godine optuženi Marinko Gilja je Optužnicom Županijskoga tužiteljstva Mostar suđeno za kazeno djelo gospodarskoga prijestupa.
 
Odvjetnik Davor Šilić koji zastupa optuženog Vladimira Šoljića ukazao je na zastarjelost istrage, budući se po važećem ZKP F BIH istraga mora provesti u roku od 6 mjeseci, a ne osam godina koliko je trajala israga o ovom predmetu.
 
Dokazni postupak optužbe u ovom kaznenom predmetu održat će se na ročištu zakazanom za 23. svibnja kada će biti saslušani Stipe Prlić i još dva svjedoka. Prvobitni termin za 18. svibnja odgođen je zbog neodloživoga puta u Rusiju optuženog Matana Žarića. Potom slijede još dva termina 1. i 8. lipnja na kojima će biti izvedeni dokazi optužbe, odnosno saslušano još četiri svjedoka i vještak.
 
Datumi ročišta na kojima će se izjašnjavati obrana optuženih, biti će naknadno usuglašeni.

(Fean / Dnevnik.ba)