Pobuna: Podli Tihić Tuzlansku županiju dao Lagumdžiji

Prema pisanju Dnevnog avaza, do susreta je došlo na zahtjev županijskih stranačkih čelnika koji su Izetbegoviću izrazili svoje negodovanje zbog odnosa središnjice stranke i predsjednika Sulejmana Tihića prema kadrovima SDA iz te županije.

- Obavijestili smo Izetbegovića o podloj politici Sulejmana Tihića i stavili mu do znanja da ćemo naći načina da mu se suprotstavimo. Sudeći po raspodjeli funkcija, Tihić je, očito, dogovorio s Lagumdžijom da ovu županiju preda SDP-u. Naime, nitko od kadrova SDA iz Tuzlanske županije nije dobio poziciju u federalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a kako sada stvari stoje, prevaren je i Hazim Rančić, kojem je Tihić, samo prije nekoliko dana, čvrsto obećao poziciju u Domu naroda Parlamenta BiH. Ako Izetbegović ne pokrene pitanje ovakvog odnosa vrha stranke prema Tuzlanskoj županiji, onda ćemo mi tražiti načina da to uradimo, rekao je sarajevskim novinama jedan od sudionika sastanka s Izetbegovićem koji je zahtjevao da ostane neimenovan.

Avaz piše kako je Izetbegović bio prilično iznenađen ''ne samo informacijama koje je čuo od rukovodstva ŽO SDA Tuzla već i oštrinom reakcija upravo onih sudionika sastanka čijem lobiranju Tihić ima zahvaliti pobjedu na posljednjem stranačkom kongresu''.

U SDA ove županije tvrde kako je za "pomor tuzlanskih kadrova" kriv isključivo Sulejman Tihić i da je to njegova osveta zbog ranijih javnih kritika koje su mu uputili članovi rukovodstva SDA Tuzlanske županije, ali i njihovog odbijanja da se mimo zakona na mjesto direktora UKC-a Tuzla imenuje njegov bliski prijatelj.