Platformaška vlast bezglavo srlja u nova zaduženja

Platformaška vlast bezglavo srlja u nova zaduženja
Informacija da će Federacija BiH već ovog mjeseca emitirati prvi dio trezorskih zapisa te potvrda predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića da će se manji bh. entitet zadužiti putem obveznica, samo je jedan od odgovora na pitanja zašto živimo mnogo lošije, zašto već mjesecima na sve strane pljušte otkazi i zašto ovoj zemlji ozbiljno prijeti kolaps.

Piše:Faruk Vele-Dnevni avaz


Činjenica da Federalna vlada bezglavo srlja u nova zaduženja dok javna preduzeća, čiji je većinski vlasnik, na računima drže depozite vrijedne više od milijarde maraka, od čega samo "BH Telecom" i "Elektroprivreda BiH" 450 milijuna KM, jasan je znak bezidejnosti i odsustva svake vizije bolje budućnosti naših građana i naroda.

Umjesto da skriveni milijuni, koje za tko zna šta čuvaju, budu iskorišteni za investicije koje bi FBiH donijele nova radna mjesta i novu, realnu vrijednost te, posredno, povećanje prihoda, Vlada Nermina Nikšića pokazala je nespremnost za istinske reforme pa je politikantski odlučila sve karte baciti samo na krpljenje rupa, što će se ovom entitetu i građanima uskoro vratiti kao bumerang.

Ništa se drugo i nije moglo očekivati od vlasti čiji je najveći problem kako zbrinuti premijersku i ministarsku braću, rođake, zetove, kumove ili gdje se prijeti razbijanjem koalicije samo zbog jedne sinekure. Nigdje stvarnog kresanja troškova. O razvoju se, dakako, i ne šapuće. Nigdje "države za čovjeka", nigdje žitorodnih polja i obećavanog blagostanja.

Šta će se desiti nakon šest mjeseci kada Nikšićeve ekonomske akrobacije stignu na naplatu, ne zanima ni premijera, ali ni njegove ministre iz HSP-a, Narodne stranke Radom za boljitak ili olinjale SDA.

Istovremeno, najnoviji potez Dodikovog premijera Džombića samo potkrepljuje upozorenja tamošnje opozicije da je RS ostala bez novca i da joj, također, ozbiljno prijeti ekonomski slom. Za to vrijeme, šest lidera vodi bolesne ratove zbog fotelja i dominacije u državnoj vlasti. Sve ove činjenice govore da je država BiH već zakoračila u ambis. Od toga koliko će to istinski shvatiti građani naše zemlje i šta će poduzeti, zavisi i naša budućnost.