Platformaši iz proračuna izbacili 240 milijuna "stare devizne štednje"

Upravo se programski sadržaj ‘socijalno osjetljive' koalicijske vlasti razletio poput sapunice na ovogodišnjem proračunu iz kojega je izbačena stavka "stara devizna štednja".

Piše: Zoran KREŠIĆ-Večernji list

Agonija se nastavlja

Ranija vlast, unatoč brojnim propustima, ipak je imala sluha za ovu kategoriju društva, no najnoviji potezi u mnogome će im otežati poziciju. Naime, iz proračuna Federacije BiH za 2011. kako doznajemo potpuno je eliminirana stavka isplate verificirane stare devizne štednje. Na taj je način oko 240 milijuna KM prekriženo, a štediše koje desetljećima sanjaju da će konačno doći do svoga novca ove godine ipak će morati sačekati neka bolja vremena. Ranija Vlada je u prijedlogu proračuna kao jedan od prioriteta upravo uvrstila isplatu stare devizne štednje imajući na umu i sve probleme koji postoje s napregnutim proračunom i prikupljanjem prihoda ali i velikih socijalnih obveza.

Samo jednim parafom i bez ikakva objašnjenja u proračunu za 2011. godinu izbačena je isplata stare devizne štednje. Valja reći da je ranija Vlada FBiH usvojila prijedlog odluke o gotovinskom isplatama verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2011. godinu. Svakom pojedinom vlasniku računa stare devizne štednje, kojem je izdana potvrda o verifikaciji stare devizne štednje, trebalo se isplatiti gotovinskim putem najveći mogući iznos od tisuću maraka, odnosno iznos do 1.000 maraka.

Višegodišnja odgoda Ako je manji iznos verifikacije.

Nakon toga se preostali dio izmiruje putem obveznica koje je emitirala Federacija BiH. U gotovinsku isplatu su uključeni i vlasnici stare devizne štednje koje je Povjerenstvo za verifikaciju računa stare devizne štednje kao drugostupanjsko tijelo u upravnom postupku pozitivno riješila. Posljednjom odgodom isplate stare štednje, rok isplate vjerojatno će se pomaknuti nekoliko godina.