'Platformaši' i dva HDZ-a u petak potpisuju koaliciju

HDZ-ov mandatar za sastav nove Vlade HNŽ-a Denis Lasić nije želio govoriti o imenima budućih ministara u Vladi koje će 20. ili 21. rujna predložiti županijskoj Skupštini, dodajući da ne želi spekulirati dok se ne postigne konačan dogovor unutar svih stranaka i unutar buduće koalicije. 

Dodaje i da su dogovorena sva načela između budućih partnera, a ono što je glavno jest da će oba bloka uzeti po šest fotelja, odnosno da će raspodjela biti urađena po ranijem principu. 

Prema toj raspodjeli HDZ-ovima će pripasti resori zdravstva, MUP-a, prometa i veza,
poljoprivrede i branitelja te mjesto premijera. S druge strane, SDP-u i SDA bi pripalo obrazovanje, pravosuđe, financije, građenje, gospodarstvo i turizam.

Kompromisno rješenje


"To je kompromis...Mnogo je truda ranije uloženo u ovaj dogovor da bi sada sve rasturali. Pokušali smo, ali je bilo malo vremena i sada ne bi uradili ništa da to promijenimo. To je bio naš kompromis iako ćemo mi u nekim ministarstvima malo zaštititi situaciju da se ne bi događale neke opstrukcije", rekao je Lasić za Dnevni list. On naglašava i to da je važan dio koalicijskog sporazuma taj da na čelima ministarstava moraju biti novi ljudi i da nitko od stare postave ne smije doći u obzir.
"Krajem tjedna će biti poznata imena koja bi trebala raditi timski, a oko 20. rujna ćemo sazvati županijsku Skupštinu, no prije toga moramo sve detaljno dogovoriti kako se ne bi dogodilo kao ranije da dođemo na sjednicu, a da ne znamo imena svih ministara", poručio je Lasić i dodao da će u petak biti sve mnogo jasnije. 

Boljitak i HSP u vlasti

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a BiH HNŽ-a Aner Žuljević kazao je za Dnevni list da njima i SDA pripada šest resora u novoj Vladi i da će danas biti održan sastanak kako bi se ti resori raspodijelili. Nije želio nagađati o raspodjeli resora, ali je kazao da je najrealnije da to bude raspodjela na po tri ministarstva i SDA i SDP-u. Žuljević je jučer jasno poručio i da će ostale dvije stranke platforme s federalne razine biti dio vlasti u HNŽ-u. Naime, kako pojašnjava, i Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH bit će uključene u implementaciju izbornih rezultata u HNŽ-u kroz imenovanja na mjesta u pojedinim upravnim odborima i institucijama od županijskog značaja. 

On kaže da je pet vodećih mjesta u komisijama u županijskoj skupštini pripalo strankama platforme te da su tri pripale SDP-u, jedna NS-u Radom za boljitak i jedna SDA-u s obzirom da SDA ima i mjesto predsjedatelja Skupštine. Na tom principu će se raditi i kod raspodjele ostalih mjesta u županiji s tim da će ministarstva pripasti SDA i SDP-u. Nakon informacije da će i HSP i NS Radom za boljitak biti dio vlasti jasno je da HNŽ neće imati jaku oporbu. Oporbu u HNŽ-u će činiti nekoliko zastupnika SBB-a i SBiH.

Piše
: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list