Platformaše čeka krah u Domu naroda

Da je tomu tako, svjedoči sve više protivnika ovakvom načinu formiranja vlasti i unutar redova platformaške koalicije, pa tako se već spekulira da bi se Josip Perić, visoki dužnosnik HSP-a BiH i bivši predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda, mogao prikloniti HDZ-u BiH i tako donijeti prijeko potreban glas dvama HDZ-ovima u budućem sazivu Doma naroda.

Naime, Perić koji je i jedan od osnivača HDZ-a BiH te je cijelu svoju političku karijeru usmjerio k zaštiti hrvatskih interesa u Federaciji, nije baš sa simpatijama dočekao formiranje nove vlasti u Federaciji bez sudjelovanja dviju najjačih hrvatskih stranaka.

Perić, koji također vrlo dobro kotira u svojoj Hercegbosanskoj županiji, mogao bi i u ovom mandatu biti izabran u federalni Dom naroda, te bi na taj način trebao HDZ-u osigurati dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata.

Ta dvotrećinska većina je ključ za sve buduće radnje nove federalne vlasti, jer, ukoliko međunarodna zajednica i konačno pruži blagoslov platformaškoj vlasti, predstavnicima dvaju HDZ-ova ostaje jedino borba protiv te vlasti kroz Dom naroda, odnosno koristeći mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

Za povlačenje ovog mehanizma potrebno je dvije trećine izaslanika u jednom Klubu (dakle minimalno 11 od ukupno 17 izaslanika).

Platformaši trenutačno imaju šest ruku, računajući i izaslanicu DNZ-a Elviru Abdić Jelenović, koja je ipak glasovala protiv izbora nove vlasti.. Jasno je da HDZ-ovima treba dakle minimalno 11 ruku ukoliko želi koristiti ovaj mehanizam, tako da bi uloga Josipa Perića tim bila i presudna.

Iako službenu potvrdu ovih spekulacije nije bilo moguće dobiti, ono što je ipak logično u cijeloj priči je činjenica da Dom naroda zaista ostaje HDZ-ovima jedino mjesto na kojem bi se i dalje mogli boriti protiv zakonskih rješenja koja će donositi platformaška vlast. Iako sama činjenica da povlačenje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa ne mora značiti da će Ustavni sud presuditi u korist takvog zahtjeva, učestalim korištenjem tog sredstva koalicija SDP-SDA-HSP-'Boljitak' mogla bi biti na velikim mukama prilikom donošenja svakog iole važnijeg zakonskog rješenja u zemlji.


Naime, Ustav Federacije jasno propisuje tko i kada može koristiti mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, što u ovom slučaju odgovara HDZ-ovima. Visoki predstavnik je mogao suspendirati odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je tvrdilo da je vlast izabrana nelegalno, međutim, ustavna rješenja koje se tiču vitalnog nacionalnog interesa su nešto sasvim drugo.

Sam Perić jedini se ispred HSP-a BiH usudio pojaviti na tribini koja se ticala majorizacije Hrvata u BiH, te je kao nitko od sudionika govorio jasno, iskreno i bez lažnog morala. Prozivao je politiku HDZ-a BiH, koja je i sama dovela do situacije u kojoj se danas Hrvati nalaze.

Međutim, Perić je sam neposredno nakon izbora javno kazao kako treba istini pogledati u oči i reći kako je većinu hrvatskih glasova dobio HDZ BiH, a samim time oni su dobili i legitimitet zastupati Hrvate u BiH.

Izbor izaslanika iz HBŽ-a

Prošli tjedan nije održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije. Iz Skupštine je pojašnjeno kako nije donesena odluka jer nema jasno utvrđene većine u klubu hrvatskog naroda i u toj skupštini. Naime, preostao je izbor dvojice hrvatskih izaslanika još samo u toj županiji, od čega će ovisiti hoće li dva HDZ-a imati dvije trećine u hrvatskome klubu u federalnom Domu naroda i tako moći blokirati sve odluke u tome domu.

Protivljenje

Protivljenje načinu izbora vlasti u Federaciji javno je iskazala i Elvira Abdić Jelenović, izaslanica DNZ-a u Domu naroda, kazavši kako je stajališta da Dom naroda nije mogao biti konstituiran, a da u njega nisu izabrani izaslanici iz svih županija, što i stoji u službenom odgovoru SIP-a.

- Da je odluka DNZ-a bila da podržim koaliciju, što bi značilo zanemariti činjenicu da je pravo jednog konstitutivnog naroda povrijeđeno, predala bih svoj mandat u Domu naroda, upozorila je Abdić.

Iskren do kraja

Što se nas tiče, apsolutno poštujemo volju svojih birača, a u slučaju HSP-a to znači volju svog hrvatskog naroda budući da za nas nisu glasovali ni Srbi, ni Bošnjaci, nego samo Hrvati, kazao je Perić nakon izbora u razgovoru za jedan internetski portal, navevši kako treba istini pogledati u oči i reći kako je većinu hrvatskih glasova dobio HDZ BiH, te kako je najskloniji tome da HSP kao stranka na državnoj i federalnoj razini ide u oporbu.

dnevnik.ba