Platforma SDP-a: Bošnjačkim strankama 14 ministarstava, Hrvatima tri

...kojom mjesecima iz vrha ove stranke obmanjuju strane diplomate, političke stranke i javnost.

Vješta obmana

A da je sve od toga suprotno te da su fotelje ipak broj jedan, a ne nikakva načela, potvrđuju vrlo precizne, klasične trgovačke ponude koje su dogovorene s drugim strankama u bloku platformaša, ali i ponude kojima su ‘obasipana' dva HDZ-a. I dok je prije više od deset godina u stvaranju Alijanse SDP imao ulogu okupiti što veći broj stranaka i s njima ravnomjerno podijeliti vlast, danas ova stranka isključivo nastupa s ambicijom da imaju apsolutnu vlast u Federaciji BiH, piše Večernji list.

Naime, kako su nam otkrili predstavnici stranaka koje su već dogovorile svoju kvotu fotelja, Socijaldemokratska partija po zamisli vođe Zlatka Lagumdžije želi na razini Federacije BiH preuzeti sve poluge upravljanja u Vladi čime bi ovladala i svim drugim resursima, javnim poduzećima, upravama. Vrlo praktično je unutar potpisnika platforme dogovoreno da SDP-u pripadne osam ministarskih resora uz poziciju premijera. SDP po tome dobiva četiri bošnjačke, tri srpske i dvije hrvatske pozicije u Vladi Federacije BiH. Uz to, SDA bi u tome kolaču participirala s pet ministarskih mjesta, dok bi pak HSP-u BiH i Narodnoj stranci Radom za boljitak pripala tri ministarstva resora.

Odbili ponudu

Po tome SDP-ovu planu bi bošnjačke stranke u novoj Vladi Federacije kontrolirale čak 14 od 17 mjesta u Vladi Federacije BiH, dok bi se hrvatska kvota de facto smanjila na tri mjesta. Takva situacija dugoročno bi značila daljnje osipanje ionako loše pozicije Hrvata.

Ovakva ponuda je dostavljena i čelnicima dva HDZ-a u BiH - Draganu Čoviću i Boži Ljubiću - što su oni odbili prihvatiti. Nije uspio ni špekulantski pokušaj da se ta tri mjesta u dosadašnjim razgovorima velikodušno ponude samo jednome od HDZ-ova, što je odbačeno čak i kao mogućnost za vođenje političkih razgovora.