Pet prijedloga za Mostar ide u Parlament BiH

covic-dodik

Za sada je poznato da će svoje prijedloge poslati HDZ BiH, zatim SDP i DF, a uz to će oni u proceduru poslati i prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je jučer mostarskim Srbina da preko zastupnika SNSD-a i oni pošalju svoj prijedlog.

Iako to nisu do sada najavili i SDA će vjerojatno poslati svoj prijedlog.

Podrška Oručeviću

Nakon što je ‘puklo' između HDZ i SDA, koji su po tvrdnjama SDA bili blizu dogovora da Mostar podijele na dvije općine, između ove dvije stranke više nema pregovora oko uređenja i izbornih pravila u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem više nema sastanaka na temu Mostara, jer je Izetbegović na inzistiranje mostarskog SDA dva puta otkazao sastanak dvije stranke na najvišem nivou.

Čović je najavio kako će HDZ BiH svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar uputiti u Parlament BiH i vjeruje da će se naći već na idućoj sjednici. HDZ-ov prijedlog tretira Mostar kao jedinstven grad, ali nudi izborna pravila koja bi omogućavala dominaciju jednog naroda kroz Gradsko vijeće Mostara.

SDA s druge strane zagovara dvije općine i etničku podjelu grada, što je međunarodna zajednica označila kao neprihvatljivo rješenje.

Uz prijedlog HDZ-a u Parlamentu BiH naći će se i još dva. I to zajednički prijedlog SDP-a i DF-a koji je već upućen u parlamentarnu proceduru, ali i prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara na čijem je čelu bivši mostarski gradonačelnik Safet Oručević. Njegov prijedlog prihvatili su SDP i DF. Preko ovih stranaka taj prijedlog bit će i upućen u Parlament BiH.

"Jasno je da prijedlog SDP-a i DF-a ne može dobiti podršku, samo zato što dolazi iz ovih političkih partija. Mi smo prihvatili rješenje Centra za mir i pokazali smo da sva pamet svijeta ne mora biti u SDP-u i DF-u. Prihvatili smo ono što su ponudili ljudi iz Mostara.

Bitno je da imamo prijedlog o kojem se može razgovarati i dogovarati", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Oručevićev prijedlog zagovara jedinstven Mostar te izborna pravila koja bi, tvrdi on, garantirala jednakost svakog naroda i građanina u Mostaru. Predlaže se da ostanu minimalne i maksimalne kvote u Gradskom vijeću Mostara, te da se uvedu funkcije dva dogradonačelnika.

Od svih prijedloga koji postoje, Oručevićev je najprihvatljiviji i Koordinaciji srpskih organizacija u Mostaru. Oni navode da bi uz manje dorade podržali prijedlog Centra za mir.

Dodik uz mostarske Srbe

Koordinacija mostarskih Srba upoznala je jučer u Trebinju predsjednika Republike Srpske i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa svojim stavovima.

Zatražili su od njega da SNSD u Parlamentu BiH zaštiti interese srpskog naroda u Mostaru. Koordinacija srpskih organizacija predlaže Mostar kao jedinstven grad i ne pristaje ni na kakve podjele.

Dodik je dao punu podršku Koordinaciji i pozdravio njihov jedinstven nastup te im predložio da se i njihov prijedlog za Mostar pošalje u Parlament BiH preko zastupnika SNSD-a.

"Ono što je veoma važno da Srbi jasno afirmiraju svoj interes, a mi ćemo, iz Republike Srpske, stati iza njihovog stava. To mora da bude autentičan stav srpske nacionalne zajednice u Mostaru koji traži dugoročno pozicioniranje Srba u strukturama vlasti. Srbi nisu oni koji će biti trabanti bilo kome u Mostaru. U tom pogledu dogovor je da se uobliči autentičan prijedlog koji bi dostavili parlamentarnim strankama iz Republike Srpske koje će to, kao ovlašteni predlagači, predložiti u dalju proceduru parlamenta", istakao je Dodik.

U Trebinju je jučer bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i to na sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede RS i Elektroprivrede HZ HB. Kasnije se na sastanku pridružio i Dodik. Njih dvojica su potvrdila kako su upravo oni i inicirali sastanak i potpisivanje sporazuma o suradnji dva poduzeća.

Pored brojnih važnih tema najvjerojatnije su se dotakli i pitanja Mostara.

U ovom kontekstu interesantan je i podatak da se predstavnici međunarodne zajednice jako interesiraju kakav je Dodikov stav o Mostaru. Podrška srpskih predstavnika u državnom Parlamentu mogla bi biti presuda čiji će prijedlog za Mostar će proći.

Dnevni list