Perić putujući u Sarajevo na sastanak, saznao da su mu partneri otišli na utakmicu

Kazao je ovo Josip Perić, potpredsjednik HSP-a, kojeg je informacija o odgađanju današnjeg sastanka zatekla na putu za Sarajevo, gdje je trebao biti održan.

"Sastanak je odgođen jer gro Vlade FBiH ide na utakmicu u Zenicu, pa da se ne bi na brzinu radilo. Volim nogomet, ali postoje važnije stvari. Došlo je vrijeme da se radi ono što je potpisano. U protivnom platforma postaje besmislena", kazao je Perić za banjalučke Nezavisne novine.

Istakao je da analiza urađenog iz platforme, koja je dogovorena na prvom sastanku 25. kolovoza i o kojoj jedanas trebalo raspravljati, nije dala ohrabrujuće rezultate jer nije bilo pomaka na poboljšanju položaja Hrvata i borbi protiv korupcije i kriminala.

Napomenuo je da je analiza uposlenih u institucijama i ministarstvima pokazala neravnopravnost Hrvata u odnosu na Bošnjake, dok "Srba ima samo u tragovima". Perić tvrdi da ima ministarstava koja nemaju uposlenog nijednog Hrvata, a podsjetio je da nijedna institucija i ministarstvo nisu dobili pozitivno mišljenje revizora, za što nitko ne odgovara.

"Na sastanku stranaka treba vidjeti što se može, a šta ne može uraditi, da se vidi što dalje raditi, na što se fokusirati i kada to provesti. Prošlo je skoro šest mjeseci od izbora federalne vlasti i ne može se reći da je to kratako razdoblje", kazao je Perić.

Sastanak "platformaša" održan 25.kolovoza, završen uz poruku da platforma nikada nije bila jača, inicirao je HSP jer je bio nezadovoljan dinamikom provođenja odredaba platforme koje se odnose na bolji položaj Hrvata, te je zaprijetio izlaskom iz platforme. Ovakav stav HSP-a je uslijedio nakon unutarstranačkog sukoba u kojem su se predsjednik stranke Zvonko Jurišić i potpredsjednik Josip Perić međusobno optuživali zbog postavljanja kadrova u javna poduzeća.

Perić je danas ponovio stav da u javna poduzeća nisu izabrani stručni nego podobni kadrovi, te naglasio da će, ako rezultati njihovog rada budu loši, insistirati na promjeni tih kadrova.

Izjave parapremijera FBiH Nermina Nikšića i tzv. dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića, koji su u ime svojih stranaka SDP i Radom za boljitak trebali sudjelovati na sastanku, Nezavisne nisu uspijele dobiti