Parlament odlučuje tko će zauzeti hrvatsku poziciju

parlament BiH, sip

... je pokrenuta nakon što je jednom od dvojice članova SIP-a iz hrvatskog naroda Mili Kudiću istekao mandat, piše Večernji list.

Razgovori s prijavljenima

Povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a obavilo je svu predviđenu proceduru, uključujući intervjue s prijavljenima te utvrdilo listu kandidata o kojoj će se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjasniti na zasjedanju 13. ožujka.

Na javni natječaj prijavilo se ukupno 11 kandidata, ali su prije utvrđivanja konačne rang-liste eliminirani bivši ministar pravosuđa FBiH Feliks Vidović i bivši predsjednik Općinskog vijeća Jajce Jozo Budeš. Vidović je diskvalificiran zbog nepotpune i nepravodobne prijave, a Budeš zbog neispunjavanja svih zakonskih uvjeta.

Od preostalih devet kandidata Povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a najbolje je rangiralo Vladu Rogića, aktualnog zamjenika direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Odmah iza njega su Željka Marković-Sekulić, sadašnja direktorica Službe za zajedničke poslove Zeničko-dobojske županije, i dosadašnji član SIP-a Mile Kudić.

Generalna tajnica SIP-a Božica Ban i tajnik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marin Vukoja dijele četvrtu poziciju na rang-listi, a iza njih su još Davorin Semenik, Ivan Ćosić, Ivana Marić i Kristijan Zovko. Kako je u obrazloženju utvrđene rang-liste naveo predsjednik Povjerenstvo za izbor i imenovanje članova SIP-a Zvonko Jurišić.

Rang-lista nije obvezujuća

Povjerenstvo je utvrdilo ovakav poredak temeljem bodova koje su kandidati osvojili prema utvrđenim kriterijima i znanja o odredbama zakona iz nadležnosti SIP-a koje su pokazali tijekom intervjua.

Ipak, ova rang-lista nije obvezujuća za zastupnike, što znači da oni mogu za novog člana SIP-a izabrati bilo kojeg od kandidata s rang-liste. To ne bi bilo prvi put jer je u nekoliko ranijih navrata odlučeno da za člana SIP-a bude izabran kandidat koji nije bio najbolje rangiran od Povjerenstva.