Otvoreno pismo Udruga HVO-a Ivi Josipoviću

Poštovani g. Predsjedniče,

Obraćamo Vam se u svezi izjave koju ste izrekli u intervjuu za TV Novu, gdje ste izjavili da ste u Parlamentu BiH upozoravali da je politika koja se prema BiH vodila '90-ih godina bila kriva politika, i da je skoro pola Hrvata iz BiH otišlo i zbog te „krive politike".
S obzirom da je pojam „kriva politika" širok pojam željeli bismo da nam kao aktualni Predsjednik Republike Hrvatske detaljnije pojasnite o kakvoj „krivoj politici" se radi i čija je bila ta politika.

Zbog kakve „krive politike" je skoro pola Hrvata otišlo iz BiH? Mi ovdje u Bosni i Hercegovini ne poznajemo termin „kriva politika" nego znamo da je skoro pola Hrvata protjerano sa svojih prijeratnih ognjišta, znamo i to da je jedan dio protjerala JNA i Vojska Republike Srpske, a drugi dio Armija BiH, što će Vam posvjedočiti većina protjeranih ili prognanih Hrvata iz BiH.

Kakva je to „kriva politika" utjecala da se Hrvatima pale crkve, da se pale naši domovi i u njih se useljava pripadnike drugih naroda? Kakvu smo to „krivu politiku" vodili da nas danas preglasavaju, biraju nam predstavnike i montiraju optužnice oni koji su vodili „ispravnu politiku"?

Zahtijevamo od Vas, kao predsjednika Republike Hrvatske i veoma obrazovanog čovjeka, da nam jasnije predočite o kakvoj se „krivoj politici" radi. Možete li nam reći kada smo pogriješili: kada smo zaustavili tenkove JNA na Pologu; kad su srpski rezervisti izvršili pokolj nad Hrvatima 1. 10. 1991. godine u Ravnom; kada je Alija Izetbegović rekao da to nije njegov rat i da se BiH neće u njega miješati pa smo se mi samoorganizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu; kada smo izašli na referendum u skoro 100 % broju 1. ožujka 1992.; kada smo osnovali Hrvatsko vijeće obrane a Predsjedništvo BiH prepustilo obranu grada Mostara i doline Neretve HVO-u; kada smo prihvatili međunarodni Kutiljerov plan a svi drugi ga odbili; jesmo li pogriješili kad smo prihvatili Vance-Owenov plan a svi drugi ga odbacili; ili Owen-Stoltenbergov plan koji su isto tako svi drugi odbacili; ili je „kriva politika" bila prihvatiti Washingtonski sporazum, a kasnije i Daytonski sporazum koji je legalizirao unutarnju podjelu BiH na većinski srpski i bošnjački entitet; a mi smo dobili stigmatizaciju kroz „Ashdownovu salvetu" i tzv. podjelu BiH u Karađorđevu između Tuđmana i Miloševića i tzv. udruženi zločinački pothvat.

Ovim našim dobronamjernim pismom želimo da nam kažete gdje smo pogriješili i što smo to mi činili u '90-im godinama a da druga dva naroda nisu činila i što biste Vi uradili da ste bili Predsjednik RH u to vrijeme. Veoma bi nam pomoglo da nam providite „pravu politiku" iz koje bismo mi mogli izvući suštinske zaključke, pa da nam se „kriva politika" više nikad ne dogodi. Mi smo danas u uvjerenju da su druga dva naroda dobila „i jare i pare", Vi međunarodnu nagradu za mir, a mi Hrvati u BiH „krivu politiku".

Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata