Osporavaju Vladu RS, a ne smeta im izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH

...da kandidat SDP-a Mirsad Đapo dođe na čelo ovog Vijeća naroda, "zbog svega što je uradio na nivou BiH". On smatra da su u Klubu Bošnjaka nedosljedni, jer osporavaju Bošnjake u Vladi RS, a ne smeta im izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"U jednom trenutku, kad Klub radi i kad ima stav, i kad se podnosi zahtjev za vitalni nacionalni interes, smatra se da je Vijeće konstituirano, ali kada im ne odgovara što ucjena SDP-a nije prošla, onda odjednom Vijeće nije konstituirano", rekao je Jerković za "Nezavisne".

On je dodao da je stav Kluba Hrvata od početka bio da na čelu Vijeća naroda treba da bude Bošnjak, ali da je problem nastao kada je SDP došao sa imenom koje HDZ nije mogao podržati.

Prema njegovim riječima, osporavanje izbora predsjedavajućeg Vijeća naroda predstavlja blokiranje institucija RS koje su odmakle u formiranju vlasti i koje bi bile uspostavljene da nije bilo "političke ucjene SDP-a".

"Jedini način da se ovo riješi je da Klub Bošnjaka na sjednici u ponedjeljak dođe sa stavom o prihvatanju konstituiranja Vijeća. Treba da prihvate rad Vijeća naroda i prihvate izbor predsjednika Vlade i ministara", istakao je Jerković.

On je izrazio očekivanje da će se, nakon što Ustavni sud donese odluku da je sve legalno oko izbora Vlade RS, sve stranke spustiti na nivo saradnje i da će stvari krenuti boljim tijekom.

Prva posebna sjednica Vijeća naroda RS biće održana u ponedjeljak, 10. siječnja, kada će biti razmatrana odluka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS.

(srna)