OHR Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH

OHR, Ustavni sud BiH, Ustavni sud BiH, Hrvati, Srbi
Facebook

Svi potezi koji bi paralizirali institucije BiH i ometali njihov rad bili bi veliki korak u pogrešnom smjeru, tako da Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH očekuje od svih političkih stranaka da poštuju institucije i osiguravaju njihovu sposobnost donošenja odluka koje vode tome da se BiH pridruži Europi.

"Ne gledajući konkretnu odluku Ustavnog suda, koju još nismo vidjeli, želimo podsjetiti da je Ustavni sud kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH", rečeno je iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom BiH, entiteti su dužni potpuno poštivati ​​odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obvezujuće.

Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da obustavi rad na razini BiH po bilo kojem pitanju do donošenja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, bez stranih sudaca, OHR je podsjetio na prisustvo međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu Ustav BiH predviđen Ustavom.

"Napadi na Sud ili bilo kojeg od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo ometanje rada pravosuđa", rekao je Ured visokog predstavnika u BiH.