OHR: "Politički lideri i stranke iznevjerili povjerenje birača"!

U saopćenju se navodi da su birači na izborima 3. listopada prošle godine glasali za to da imaju vlast, a ne za "beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije".

"Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu euroatlantskih integracija", podsjeća OHR. Uz napomenu da se vlasti moraju formirati što je prije moguće i odmah početi sa radom, iz OHR-a upozoravaju da, sve dok nema vlasti neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće biti riješeno pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u euroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Političari u BiH moraju iskoristiti ovu priliku. U protivnom, samo oni će biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Sljedeće četiri godine će utjecati na sljedećih 40 u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa", poručuju iz OHR-a.

rtvslon