OHR pere ruke: Međunarodna zajednica nije kriva za stanje u BIH

OHR pere ruke: Međunarodna zajednica nije kriva za stanje u BIH

Bosna i Hercegovina je danas na samom začelju zemalja regije kada se gleda s aspekta ispunjavanja uvjeta na putu ka Europskoj uniji. Bh. političari bi trebali biti odgovorni, ali i međunarodna zajednica u BiH, smatraju politički analitičari.

Na upit osjećaju li u Uredu visokog predstavnika (OHR) odgovornost zbog lošeg stanja u kojem se nalaze društvo i država, iz ove institucije su za N1 kazali da mandat visokog predstavnika, koji je instrument međunarodne zajednice, ostaje nepromijenjen.

"Način na koji se mandat visokog predstavnika provodi je evoluirao iz godine u godinu u skladu sa politikom međunarodne zajednice da odgovornost prenese na domaće vlasti. U skladu s tim pristupom, OHR očekuje od nadležnih institucija i političkih aktera da se fokusiraju na pronalaženje rješenja za važna pitanja putem dijaloga i kompromisa.

Nitko ne treba očekivati od visokog predstavnika da rješava ova pitanja, tim prije što je Europska unija upravo ponovno potvrdila europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Zemlja s europskim aspiracijama treba, kada god je to moguće, tražiti domaća rješenja putem zdravog domaćeg kompromisa", kazali su za N1 iz OHR-a.

(rama-prozor.info)