Odgovor Gradskog odbora HDZ- a BiH Grada Mostara na Mostarsku rezoluciju 2012.

U povodu usvajanja dokumenta naslovljenog  “Mostarska rezolucija 2012.“ od strane Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, u potpisu koje je  predsjednik Faruk Ćupina, a  u kojoj su navodno  istaknuta stajališta pet političkih parlamentarnih stranaka (SDA, SDP, Stranke za BiH,SBB-a  i Stranke  “Radom za boljitak“), potom nevladinog sektora , vjernika, te predstavnika Srpskog građanskog vijeća i Židovske općine  želimo istaknuti slijedeće:

Parlamentarne većine usvajaju rezolucije  kako bi izrazile svoje stajalište o nekom pitanju i za razliku od zakona nemaju pravno obvezujuće obilježje. Ravnopravnost građana i konstitutivnih naroda BiH i  Grada Mostara je ustavna kategorija, a pozivati se pri tom na volju i osjećaje "većine" građana Mostara  je nemjerljiva kategorija i obična politička floskula.  Gospodo kreatori i potpisnici takozvane "Mostarske rezolucije 2012. " ovom prigodom vam  jasno i glasno poručujemo "uzalud vam trud svirači".

Takozvana Rezolucija svojim sadržajem i porukama koje šalje ni na koji način ne može učinkovito podići razinu svijesti o aktualnom pitanju Statuta Grada Mostara. Naprotiv ona na jedan perfidan i krajnje politikantski način  ima za cilj zagušiti javni prostor u Mostaru i Hercegovini i onemogućiti provedbu odluke Ustavnoga suda BiH.

Odluka je tu da se provede kroz institucije vlasti, a ne da se komentira na  kružocima i sjedaljkama neformalnih skupina i pojedinaca koje i danas, dva desetljeća nakon prestanka postojanja bivše države i olovnih, režimskih vremena sanjaju članovi jedne nedodirljive kaste danas samo u drugom ruhu, koju je povijest već odavna izbrisala.

Očigledno je gospodin Ćupina prepisao udio hrvatskog naroda u navedenoj Rezoluciji iz modela Vlade Federacije BiH, gdje nelegalni predstavnici hrvatskoga naroda  glume legalne i legitimne.

Na tragu jednonacionalne Rezolucije koja se pod krinkom frizirane multietničnosti pokušava kao kukavičije jaje podmetnuti građanima Mostara  odgovor  bi mogle biti slične rezolucije i inicijative. No, što bismo dobili za rezultat. Rašomon inicijativa i rezolucija koje ne rješavaju probleme u gradu,  nego ih samo zamagljuju i usložnjavaju.

Otkud pravo tim politikantima i kako sebi vole tepati Mostarcima po mjeri (kao da ostali građani nisu Mostarci) da jednom konstitutitvnom narodu zabrane isticanje svojih religijskih simbola, da  se pod krinkom "većine" i trgovanja osjećajima  građana  Mostara služe  floskulama u obrani osobnih pozicija  i  da svoj dugogodišnji nerad i neispunjenje obećanog  svaljuju na leđa drugoga i drugačijeg.

Na koncu gospodu potpisnike rezolucije i gospodina Faruka Ćupinu podsjećamo da  se retorika straha, primitivizma, etiketiranja, predrasuda i čuvanja građana od sebe samih odavna već nalazi u ropotarnici povijesti. Sve navedeno nije u službi demokracije i vizije Mostara kao jednog modernog europskog grada u kojem se svi njegovi građani osjećaju ugodno i dobro žive.

Hrvatska demokratska zajednica BiH poziva sve iskrene i dobronamjerne političke subjekte i pojedince da se prestanu jeftino dodvoravati te da poštujući odluke sudbene vlasti kroz institucije sustava pronađu najbolje moguće rješenje za Mostar, sukladno ostalim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.