ODCJEPLJENJE RS DO 2014: Pristali i neki Bošnjaci!?

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, jovan divjak, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, ustav

Dodik je u intervjuu Reutersu rekao da je njegov prioritet da ostvari veću autonomiju u okvirima Daytonskog sporazuma. Ukoliko to ne uspije, on će se založiti za nezavisnost RS od ostatka BiH.

- Ukoliko kosovski Albanci, prema Međunarodnom sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama na svijetu, imaju pravo da se odcijepe zbog etničke mržnje i nepostojanja jedinstva sa Srbijom, zašto to ne bismo imali i mi u BiH?, upitao je Dodik.

Spomenuti sud je u srpnju objavio savjetodavno mišljenje da Kosovo nije prekršilo međunarodno pravo proglašavanjem nezavisnosti prije dvije godine. Dodik je rekao da očekuje da će RS steći autonomiju u naredne četiri godine, ali je dodao da se može čekati "čak i 10 godina, ukoliko je to neophodno za očuvanje mira".

Dodik je rekao da RS neće djelovati jednostrano i da eventualno odvajanje od BiH neće izazvati rat ili nasilje.

"Mi nismo avanturisti, ići ćemo polako", rekao je premijer RS komentirajući mogući referendum o nezavisnosti u budućnosti, za koji je rekao da može biti najavljen 30 dana prije održavanja.

"Naše je političko pravo da odlučujemo o svom statusu", naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade RS rekao je da, iako je EU objavila da ne bi priznala nezavisnost RS, povijest pokazuje da se takvi stavovi brzo mijenjaju i dodao da će moći pronaći partnere među Hrvatima i Bošnjacima u BiH za dogovor o razlazu.

"EU je priopćila da neće nikada priznati jugoslavenske države, a potom su priznali Hrvatsku i Sloveniju. Vodećim zemljama Zapada potrebno je da negdje na planetu imaju mjesto na kojem mogu pokazati da su na strani muslimana. Mi smo samo kolateralna šteta. Nije nam drago što smo locirani u BiH", rekao je Dodik.

On je zaključio je da bi rezolucija UN o Kosovu o kojoj će se voditi debata ovog mjeseca mogla donijeti dodatnu podršku za napore Srba u BiH da u budućnosti ostvare veću autonomiju ili nezavisnost.

(srna) / dnevnik.ba