Ocjenjivanje iz predmeta vjeronauk u školama narušilo jedinstvo platformaške Vlade ŽS

Ovakav zaključak može biti izvučen na osnovu potpuno suprotnih izjava koje stižu iz SDA i SDP BiH u vezi s raspravom i odlukom županijske vlade o instrukciji koju je ministar obrazovanja i znanosti Emir Suljagić 22. travnja dao sarajevskim školama.

Iako su iz SDA u srijedu nakon sjednice Vlade ŽS kazali da su ispunjeni njihovi zahtjevi po kojima će u ovoj školskoj godini ocjena iz vjeronauka ipak ulaziti u prosjek ocjena, iz Suljagićevog ureda danas je stiglo kratko priopćenje da instrukcija nije ukinuta, te da ta ocjena neće ulaziti u prosjek uspjeha učenika.

"Laž je da podnosim ostavku i da nemam podršku Socijaldemokratske partije BiH. Instrukcija školama kojom predmet vjeronauka ne ulazi u opći prosjek učenika ostaje na snazi", priopćeno je danas iz Suljagićevog ureda nakon što se na nekim portalima pojavila vijest da će on podnijeti ostavku.

Ministri iz SDA danas su bili iznenađeni što nije bilo priopćenja nakon sjednice Vlade u kojem je trebalo biti objašnjeno kakav je postignut dogovor o ocjenjivanju iz predmeta vjeronauka.

"Ne mogu komentirati priopćenje ministra Suljagića jer ga nisam pročitao. Bilo je dogovoreno da će se Vlada oglasiti priopćenjem nakon sjednice s postignutim kompromisnim rješenjem u vezi s predmetom vjeronauk. Vlada je raspravljala o tome i donijela odgovarajuću odluku i trebala je biti priopćena", rekao je Nedžad Ajnadžić, ministar SDA, koji je na čelu Ministarstva za boračka pitanja.

Kasno poslijepodne oglasila se i Služba za informiranje Vlade ŽS koja je prenijela stav županijske vlade u kojoj naglašavaju prava roditelja da njihova djeca pohađaju sate vjeronauka po njihovom izboru i gdje osuđuju napade na ministra Suljagića, koji je kadar SDP-a.

"Ponavljamo da nikada nije postojao plan ili namjera da bude ukinut predmet vjeronauk, te da su sve odluke i instrukcije koje je Ministarstvo obrazovanja i znanosti ŽS donijelo u skladu i duhu zakona ŽS i BiH, te su donesene kako bi bio uveden red i ukinula dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti", piše u priopćenju.

Elmedin Konaković, zastupnik SDA u Skupštini ŽS, izjavio je da očekuje kako će ministar Suljagić korigirati instrukciju o vjeronauku.

"U ovisnosti od odluke ministra, hoće li tu odluku mijenjati ili dopunjavati, SDA će poduzeti pravne korake kojima bi vjeronauk ponovo ulazila u prosjek ocjena ili bi se našlo neko odgovarajuće rješenje u vezi s ovom situacijom", rekao je Konaković.

Dodao je da do sada nisu željeli politizirati ovaj problem, te da SDA nema namjeru narušavati odnose sa SDP-om, ali da će u okviru Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju tražiti način da bude riješeno pitanje vjeronauka da ne bi bilo politizacije.

Iz SDP BiH su danas pozdravili početak reforme obrazovanja.

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH su priopćili da posljednji potezi Vlade ŽS, a naročito Ministarstva obrazovanja i znanosti, te njenog ministra ukazuju na promašenu politiku stranaka okupljenih oko platforme.

Prethodnih dana najžešće kritike Suljagiću su upućivali predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve koji su ga optužili da je instrukcijom počeo proces ukidanja vjeronauka u školama.