Novi detalji presude: Enver Zornić je 1993. godine donosio benzin za spaljivanje ubijenih Hrvata

Novi detalji presude: Enver Zornić je 1993. godine donosio benzin za spaljivanje ubijenih Hrvata

Portal Žurnal.info objavio je detalje presude Vojnog suda u Sarajevu Enveru Zorniću, aktualnom direktoru KJKP "Toplane" Sarajevo. Podsjetimo, nakon što je ovaj portal jučer objavio tekst "Novi direktor 'Toplana' Sarajevo Enver Zornić: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata", uslijedila je bura reakcija, a kasno sinoć Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Zornića.

U nastavku pročitajte detalje presude:

Bio je 4. siječanj 1993. godine. Enver Zornić je osigurao kanister s benzinom kojeg je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazili leševi ranije ubijenih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

- U cilju uništavanja tragova izvršenih ubojstava, leševe Popović Jovana i Gogala Josipa prekrili su drvima, polili benzinom i zapalili - napisao je u kolovozu te ratne 1993. godine vojni sudac Muhidin Kapo.

Pet dana poslije spaljivanja, Zorici Gogala su javili da joj je suprug ubijen.

- Sahrani nitko od nas nije prisustvovao, a sahranjen je 9. siječnja na Groblju Svetog Josipa u Sarajevu - prisjeća se za Žurnal umirovljena bh. sutkinja Zorica Gogala.

- Afera s šestimi trupli - pisalo je tog dana na stranicama slovenskog "Dela" koji je detaljno izvijestio o pronalasku posmrtnih ostataka šest ljudi u sarajevskom naselju Hrasno Brdo.

"Gogala ubijen", objavila je HINA vijest iz Sarajeva u kojoj je navedeno da je "zapovjedništvo sarajevske vojne policije u petak poslijepodne priopćilo da je visoki državni dužnosnik u Vladi BiH i ugledni djelatnik HDZ-a BiH Josip Gogala okrutno ubijen".

Tadašnji član Predsjedništva BiH Miro Lasić izdao je priopćenje u kojem je naveo da je "Hrvatima u Sarajevu ugrožena osobna sigurnost, jer se pojedine skupine pod zaštitom vojnih vlasti nasilno ponašaju". Vođe te nasilne grupe, ispostavit će se nekoliko dana kasnije, bili su Enver Zornić i Izet Tinjak. Ukupno ih je bilo devet i sijali su strah u tom dijelu Sarajeva.

- Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstvo Josipa Gogala i drugih lica, zatim teške krađe, Vojno tužiteljstvo Sarajevo je na prijedlog Vojne policije prihvatilo kaznene prijave i otvorilo istragu protiv ukupno devet osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru. Istragom je obuhvaćeno šest u našem listu već spomenutih pripadnika Šeste brdske brigade - Izeta Tinjaka, Rifeta Zornića, Envera Zornića, Dževada Omerbegovića, Amira Husića, Mirsada Ašanija - izvijestilo je 14. siječnja1993. godine sarajevsko "Oslobođenje".

Sedam mjeseci kasnije, Vojni sud je presudio. Prvooptuženi Enver Zornić osuđen je na deset godina i dva mjeseca zatvora. Drugooptuženi Izet Tinjak osuđen je na petnaest godina robije, Mirsad Ašani je dobio deset godina i dva mjeseca, Enver Džanko pet godina i osam mjeseci, Amir Husić dvanaest godina, dok su Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak osuđeni na po tri mjeseca zatvora. Ubili su, a potom spalili - Jovana Popovića, Josipa Gogala, Jagodu Janković, Sretena Ninkovića i Dobrilu Vuletić rođenu Sobotić. Sve su ih, od srpnja 1992. godine do siječnja 1993. godine ubili na identičan način u napuštenoj kući u Varaždinskoj ulici u Sarajevu. I sve su ih spalili.

Enver Zornić danas tvrdi da mu se pakira afera. Tadašnji sudac a današnji odvjetnik Muhidin Kapo tvrdi da se to svima moglo dogoditi . Čelnici SDP-a BiH tvrde da nisu znali da je Zornić osuđen zbog ubojstva Srba i Hrvata u Sarajevu, pa su ga zato predložili za direktora javnog poduzeća "Toplane" Sarajevo. Kantonalni premijer Edin Forto također nije bio upoznat, kao što je tradicionalno iznenađen i Elmedin Konaković. Uglavnom, svi kažu: "ako se dokaže da je sve ovo istina, Zornić mora odstupiti". No, sve je službeno dokazano prije točno 26 godina. I svi su mogli znati, ako su željeli znati.