Nobilovi krivokletnički scenariji

anto nobilo, anto nobilo, Krunoslav Prates, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Stjepan Đureković, slučaj Đureković
Današnje svjedočenje Krunoslava Pratesa i priznanje dugogodišnjeg kontakta s Antom Nobilom podsjetilo je mnoge, pa tako i odvjetnika Luku Mišetića, na istovjetno Nobilovo ponašanje u predmetu Darija Kordića pred Haškim tribunalom, kada je Kordić, na temelju lažnog svjedočenja osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Svjedočenjem Krunoslava Pratesa pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983.

Svjedok Krunoslav Prates danas je potpuno promijenio iskaz dan tijekom suđenja na kraju kojeg je 2008. pred istom sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, Pratesa je upitao je li ikada koristio usluge odvjetnika Ante Nobila, što je Prates prvo zanijekao, da bi na ponovljeno pitanja suca priznao da je njegovog odvjetnika u procesu vođenim 2008. protiv njega, odvjetnika Rosebrocka, poslao sam Perković uz posredovanje Ante Nobila. -Imao sam dugogodišnji kontakt s Antom Nobilom - rekao je Prates na pitanje odvjetnika Meissnera navodeći da mu je Nobilo pomagao u traženju dokaza i svjedoka kako bi nakon osude dokazao vlastitu nevinost.

Na pitanje odvjetnika Josipa Perkovića, Ante Nobila, o trajanju te suradnje, Prates je rekao da je prestala uoči izručenja Perkovića u siječnju ove godine.

Šantić: "Anto Nobilo mi poručio da lažno svjedočim protiv Kordića"

Današnje svjedočenje Krunoslava Pratesa podsjetilo je mnoge, pa tako i odvjetnika Luku Mišetića, na istovjetno Nobilovo ponašanje u predmetu Darija Kordića pred Haškim tribunalom, kada je Kordić, na temelju lažnog svjedočenja osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Na svome blogu miseticlaw.blogspot.com, odvjetnik koji je onemogućio pokušaje Save Štrbca i Carle del Ponte podsjeća na spomenuti detalj iz presude Dariju Kordiću:http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerkez/tjug/bcs/010226.pdf

Riječ je naravno o svjedočenju Vladimira Šantića (u spisima svjedok AT), zapovjedniku satnije vojne policije, koji je u svome iskazu, kao i Prates u svome današnjem svjedočenju, naveo da je primio pismo odvjetnika Ante Nobila o tome "kakvu proceduru valja slijediti prilikom davanja njegove izjave".

"627. ... Svjedok je porekao da svjedoči u nadi da će mu kazna biti smanjena. Rekao je da nije napravio nikakav sporazum s optužbom, nego osjeća da više ne može živjeti u "mraku" skrivajući istinu. Istina je bila sakrivena, i oni među Hrvatima koji su željeli reći istinu nisu mogli biti stavljeni na liste svjedoka (odbrane). On je sam primio jedno pismo "kao neku vrstu pritiska da svjedoči za odbranu" putem g. Šuška (advokata suoptuženog na njegovom suđenju). To je pismo navodno poruka od g. Nobila (jednog drugog advokata) o tome kakvu proceduru valja slijediti prilikom davanja njegove izjave (a to treba hitno obaviti jer bi moglo doći do hapšenja i neko bi mogao progovoriti). U poruci se dalje kaže da bi njegova izjava trebala sadržavati sljedeće: da je u noći 15/16. aprila održan sastanak u Kordićevoj kući u Busovači gdje je donešena odluka da se spale kuće i pobiju Muslimani u Ahmićima, i da je, kad je rečeno da bi civili mogli poginuti, Kordić rekao "pa šta". Svjedok je rekao da se on nije složio sa tom verzijom "jer nisam više mogao sve to držati tajnom" i "nisam mogao nastaviti s tim, bez obzira šta mi se dogodilo".

Mišetić, također, podsjećajući na HRT-ovu vijest od 27. veljače 2001., ponovo otvara staru dvojbu o tome na temelju čega je Haško tužiteljstvo vodilo postupak protiv Kordića do 2000. godine, odnosno do trenutka kada je svjedok pokajnik dobio Nobilovo pismo s uputama o lažnom svjedočenju.

"...S obzirom da je [svjedok] Šantić tek prošle godine odlučio progovoriti i da se Kordićeva odgovornost za Ahmiće temelji na njegovu svjedočenju, nije jasno na kakvim je dokazima do njegova pokajništva tužiteljstvo gradilo Kordićevu krivnju za Ahmiće. Šantić je, svjedočeći o okolnostima svoga pokajništva, rekao da je preko Luke Šuška, branitelja suoptuženoga Drage Josipovića, primio pismo kojim ga se pokušalo prisiliti da svjedoči u korist obrane. U poruci, koja se u presudi pripisuje Blaškićevu branitelju Anti Nobilu, upućivalo se Šantića da lažno posvjedoči da je Kordić na sastanku uoči Ahmića, na kojem je upozoreno da bi civili mogli stradati, rekao: Pa što onda. ", objavio je HRT 27. veljače 2001.

Nobilova urota protiv Kordića

Podsjetimo, Kordićev odvjetnik Mitke Naumovski je u završnoj riječi u prosincu 2000. naglasio kako je na djelu urota protiv njegova branjenika u koju su umiješani branitelji iz drugih predmeta i neki dužnosnici Republike Hrvatske.

"Ovaj dio sudske presude baca svjetlo na riječi Kordićeva branitelja Mitka Naumovskog koji je u svojim završnim riječima u prosincu izjavio kako je na djelu urota protiv njegova branjenika u koju su umiješani branitelji iz drugih predmeta i neki dužnosnici Republike Hrvatske. Nobilo je u telefonskom razgovoru iz Zagreba jučer navečer zanijekao da je Šantiću savjetovao lažno svjedočenje", objavio je HRT 27. veljače 2001.Dakle, u jednom i drugom slučaju, ovom u Muenchenu i onom u Haagu, imamo identičan krivokletnički scenarij osmišljen i proveden od strane odvjetnika Ante Nobila.

Kad se ovakvim manipulacijama sa pripremama svjedoka, vidljivim u slučaju Krunoslava Pratesa, ali i Vladimira Šantića, doda i medijska kampanja uz potporu određenih medijskih kuća onda je više nego očito kome je bio potreban današnji članak Jelene Lovrić, inače bliske prijateljice obitelji Josipović, objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom "Plašenje Šešeljom podcjenjivanje je Hrvatske", u kome dugogodišnja prijateljica "prve dame" četničkog vojvodu Vojislava Šešelja upoređuje s Dariom Kordićem.

Pokušaj konstruiranja nevinosti UDBA-e

"Četničke masovke kompliciraju mu i otežavaju situaciju. Hrvatska bi, naravno, voljela da vlast u Srbiji javno osudi obnavljanje retorike velikosrpske agresije te etničke mržnje i prijetnji. Ali takvu reakciju možda je ipak nerealno prizivati. Očekivanja Hrvatske bila bi legitimnija da i sama nije odšutjela nedavne hepeninge osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića. O njegovu diviniziranju i proglašavanju moralnom vertikalom ovdašnja vlast ni riječ da bi rekla. Ali, dok sada sluša Šešelja, Hrvatska možda može razumjeti kako se osjećaju Bošnjaci dok se Kordića okolo prima kao pravedničku ikonu.", piše Jelena Lovrić, otvoreno pokušavajući dodatno zamagliti Nobilovu ulogu u kreiranju Kordićeve presude ali i iznova oživjeti priču o "konglomeratu loših politika devedesetih", kako je brutalnu agresiju JNA na Hrvatsku i BiH već nekoliko puta ocjenio Ivo Josipović.

Takvi članci, bez bilo kakve sumnje, potrebni su manipulatorima i njihovim političkim sponzorima koji na različite načine pokušavaju krivotvoriti našu noviju povjest. Takvi su na temelju svjedoka-krivokletnika očito iskonstruirali navodnu odgovornost Darija Kordića a preko njega i Republike Hrvatske za ratna događanja u BiH. Na isti način kao što sad, zbog obrane vlastitih sinekura, žele iskonstruirati navodnu nevinost SKJ, UDBA-e, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

hrsvijet.net