Njemačka nije tražila da HDZ BiH i HDZ 1990 budu u novoj vlasti

Sulejman Tihić, SDP BIH, HDZ BiH, Dragan Čović, Milorad Dodik, sda, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, pregovori, Sulejman Tihić, BIH, vlast, Sulejman Tihić, SDA BIH, udruge, HVO, Sulejman Tihić, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, sda, BIH, Sulejman Tihić, Ivo Sanader, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, Sulejman Tihić, SDA BIH, BIH, dr. Dragan Čović, Sulejman Tihić
"Susreti u Berlinu imaju prvenstveni cilj da se nešto uradi na izmjeni ustavnog, političkog sistema kako bi BiH brže ispunjavala uvjete za članstvo u EU i NATO, kako bismo imali efikasniju i funkcionalniju državnu strukturu", rekao je Tihić dodavši da su se njemački prijedlozi sveli na manje od ranijih paketa ustavnih promjena.

Prema njegovim riječima, predmet razgovora nije bilo provođenje izbornih rezultata, već puno veći interes kada će biti formirana vlast, bez ikakve namjere da utječu na to tko i s kim treba da učestvuje u vlasti.

"Nije uopće bilo govora o tome tko bi sa kime pravio vlast. Više su nas podsticali da se proces uspostavljanja vlasti što prije okonča", precizirao je Tihić za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

Na insistiranje Oslobođenja da precizno odgovori jesu li dobili zahtjev da oba HDZ-a participiraju u vlasti, Tihić je rekao: "Nismo. Nije uopće bilo govora o tome ko bi sa kime pravio vlast.".

Predsjednik SDA označio je kao odgovorne za blokadu formiranja institucija vlasti u Federaciji BiH one koji ne žele konstituirati županijske skupštine, a na nivou BiH one koji ucjenjuju ili postavljaju ultimatume.

Tihić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović činili su delegaciju SDA koja je prošlog tjedna u Berlinu razgovarala sa suradnicima njemačke kancelarke Angele Merkel, a koji bi, prema najavama federalnih medija, trebalo da ugoste i predsjednike dva HDZ-a i SDP-a, te predstavnika SNSD-a.