Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija: Jeli problem Aluminija isključivo u tome što u njemu većinom rade Hrvati?

Aluminij Mostar, dionice, Aluminij Mostar, otvoreno pismo, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, smjena, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, deblokada, Federacija BIH, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, EPHZHB, NSZ-a Aluminija, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Vlada Federacije, Hercegovina, ekonomski krah, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, strah, Lijanovići, Hercegovina, Federacija BIH, uništenje, Aluminij Mostar, sindikat, vjekoslav domljan, Aluminij Mostar, aluminij, Natječaj, direktor, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, uštede, plaće, Erdal Trhulj, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, isporuka el.energije, Aluminij Mostar, sindikat, pismo, Aluminij Mostar, spas, Ivan Kovačić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, NSZ-a Aluminija, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, nikola krešić, platformaši, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Nermin Nikšić

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ogorčeni smo i razočarani inferiornim ponašanjem Vlade FBIH, koja nije održala niti jedno od silnih obećanja Aluminiju d.d. Mostar kao najvećeg izvoznika i nositelja gospodarskog razvoja regije punih 17 godina, te koji je uredno izmirivao sve obveze prema državi. 

Zar je moguće da Narodna stranka radom za boljitak ima veći utjecaj od Vlade FBIH, te da ta ista stranka manipulira JP EP HZ HB i dirigira preko svojih ljudi u Nadzornom odboru, te uz pomoć lokalnih moćnika (poduzetnika) odlučuje o sudbini Aluminija d.d. 

Vlada FBIH je oduvijek imala diskriminirajuće ponašanje prema Aluminiju d.d., te je sustavno otežavala naše poslovanje odbijajući moguća rješenja problema, a koja su bila najbolja moguća kako za nas tako i za državu BIH, a to je bila dogovorena privatizacija Aluminija u vrijednosti od 300 milijuna eura, od kojih bi se polovina slila u federalne kase, kojoj bi bili obeštećeni i bivši mi sadašnji radnici, kojom bi nam svima bio uvezan staž i kojoj bi se uložilo u daljnji razvitak tvornice.
Napominjemo daje Aluminij SAM pokrenuo i modernizirao svoju proizvodnju i u to uložio 270 milijuna eura, dok Vlada nije dala niti jednu marku u obnovi Tvornice. Blokirali ste nam upis dionica u RVP sve dok se niste dočepali 44 posto našeg kapitala. Oglušili ste se na sve naše prijedloge i pridonijeli ste situaciji da dođemo do gašenja i stečaja.

I ovih smo dana svjedoci kako je Bošnjacima dovoljno zaprijetiti da će krenuti prema Sarajevu i padaju obećanja o uvezivanju staža, pa se pitamo kome od hrvatskih radnika ikada Vlada uvezala staž? Jeli problem Aluminija isključivo u tome što u njemu većinom rade Hrvati? Jeli plan srozati i uručiti nekome od vladinih strateških partnera, zna se iz koje hemisfere? E to neće ići i zato ponavljamo - sada smo spremni na sve pa razmislite koga dirate i koga ste odlučili dovesti u pitanje i kolika je vaša odgovornost u onome što slijedi!Ujedno vas želimo izvijestiti da je danas održana vanredna sjednica Skupštine Aluminija d.d. Mostar na kojoj su doneseni slijedeći stavovi:

- daje se potpuna podrška direktoru Željku Kordiću, a ujedno da samostalno predloži članove Uprave,

- traži se HITNA sjednica Nadzornog odbora u roku od 48 sati na kojoj će se imenovati članovi Uprave,

- poništenje natječaja za izbor tri Izvršna direktora, koji nije u skladu sa Statutom Aluminija d.d. Mostar,

- obustavljanje isporuke metala do daljnjeg,

- poništavanje sporazuma sa Vladom o vlasničkoj strukturi.