Neovisno novinarstvo - Bakir Milanoviću: Dobra večer, budući premijeru

Bakir Hadžiomerović, Croatia Libertas, Zoran Milanović, 60 minuta, Željko Komšić, Bakir Hadžiomerović, HSP BIH, Bakir Hadžiomerović, Bakir Hadžiomerović, SDP BIH
Pa mu, mimo običaja, poče postavljati lagana pitanja, pa još mekša potpitanja da bi mu, kao profesor svome miljeniku koji nije spremio lekciju, pomogao da dobije odličnu ocjenu.

TV magazin Bakira Hadžiomerovića uživa u BiH status kultne emisije u kojoj sve pršti od kritike, istraživačkog novinarstva, hrabrog razotkrivanja ne samo kriminalaca nego također državnih i stranačkih čelnika, tajkuna, biskupa, reisa, patrijarha...

Bakir, Slobodan Vaković, Avdo Avdić i ostali novinari bez pardona udaraju svakog ponedjeljka po Dodiku, Čoviću, Silajdžiću, Tihiću, Ceriću... da se ta emisija gleda kao kakav krimić u nastavcima, a Bakira raja kandidira za predsjednika.

No, i Ahil je imao slabu točku (petu), pa tako i Bakir. A njegova peta je SDP. Još se nije dogodilo u “60 minuta” da su novinari barem jednu minutu kritizirali SDP i njegove čelnike, napose Lagumdžiju i Komšića.

Naprotiv, u jeku afere o podmićivanju SDP-a i Lagumdžije, Bakir mu pruža priliku da se opravda i okrivi Tužiteljstvo i protivnike za politički progon. Vrhunac te političko–novinarske kooperacije bio je spomenuti razgovor s Milanovićem.

Novinarima su temeljno polazište istina i činjenice, dok se o budućnosti može samo nagađati. On izriče tvrdnju da će Z.M. biti premijer susjedne države, preferirajući tako jednu političku opciju, s političkom porukom biračima u BiH da uopće ne moraju izlaziti na izbore. Jer, zna se! I bi li se moglo dogoditi da Bakir predstavi Jadranku Kosor kao “sadašnju i buduću premijerku RH”?

Razumljivo je da i novinari imaju svoje političko opredjeljenje, ali je bit novinarstva da ga pred javnošću prikriju u ime istine. Lako je kritizirati poteze prijatelja, ali je časno prijatelju kazati na temelju činjenica da nije u pravu. Inače se gubi vjerodostojnost.

Tako je npr. Milanović u više navrata državu Bosnu i Hercegovinu skratio na Bosnu. Bakir bi morao znati da se Hercegovci (s pravom) na to ljute. Kao što bi iritiralo Tobažane kada bi njihovu državu Trinidad i Tobago netko imenovao Trinidad.

Osobno imam dobre razloge da ne objavim ovaj tekst, jer vodim pregovore s FTV o snimanju serije po mojoj knjizi “Legende o Rodijaku Ćipi”, ali držim da su sloboda i istina iznad dnevnih kalkulacija.

Petar Miloš I Slobodna Dalmacija