Neformalnoj koaliciji SNSD, SDS, SDA nedostaje podrška 4 zastupnika za smjena Zlatka Lagumdžije

...ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije već na sljedećoj sjednici, danas je Dodikov zahtijev, neizravno, podržala i SDA.

Dodik smjenu Lagumdžije traži jer je, kako tvrdi, prekršio Ustav i zakon dajući instrukcije predstavniku BiH u UN-u da glasa za rezoluciju o Siriji, iako Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome. SDA, pak, želi se Lagumdžiji osvetiti jer kadrove te stranke pokušava izbaciti iz Vijeća ministara, nakon što je SDA odbila podržati predloženi proračun. Lagumdžiju je u tome podržao Dodik, a sada SDA podržava Dodika u izbacivanju Lagumdžije iz Vijeća ministara.

Ukoliko zastupnike SNSD-a, uz zastupnike SDA podrže i zastupnici SDS-a nedostajat će im samo četiri glasa za smjenu Lagumdžije u Parlamentu BiH. Naime SNSD, SDS i SDA u Parlamentu BiH od 42, imaju 18 zastupnika, a za Lagumdžijinu smjenu dovoljna je prosta većina od 22 zastupnika. SNSD, SDA i SDS saveznike bi mogli naći u zastupnicima stranaka čiju smjenu SDP traži na federalnoj razini- primjerice zastupniku HSP-a Zvonki Jurišiću, ili zastupniku NS RzB Mladenu Ivakoviću Lijanoviću. Za smjenu ministra vanjskih poslova potrebna je i većina u nacionalnim klubovima Doma naroda Parlamenta BiH. SDA ima većinu u bošnjačkom, SNSD u srpskom, no u hrvatskom klubu većinu imaju delegati dva HDZ-a, čiji se lideri za sada ne izjašnjavaju o zahtijevu za smjenom Zlatka Lagumdžije.

Zahtijev za smjenu ministra vanjskih poslova stiže u vrijeme dok traje procedura smjene ministara SDA iz Vijeća ministara, koje je blokirano potezanjem vitalnog nacionalnog interesa delegata SDA u Domu naroda Parlamenta BiH. Dodik, koji je do jučer bio Lagumdžijin saveznik u nastojanju da izbaci SDA iz vlasti sada je dobio saveznika u Tihićevoj SDA u izbacivanju Lagumdžije iz s pozicije šefa bh diplomacije. Zahtijev za smjenom Zlatka Lagumdžije, nema sumnje dodatno će zakomplicirati odnose u vladajućoj koaliciji u BiH i paralizirati, ako ne i dovesti do raspada vlasti.

 R. I. / Dnevnik.ba