VIDEO  Nedjeljom u 2: Željko Komšić se zapleo u svojim lažima

željko komšić

Općine u koje niste dobrodošli?

"To je apsurdno samo po sebi. Taj institut "persona non grata" koji je uveo HDZ je po meni dosta paradoksalno, čak nekad i smiješno. Na kraju krajeva, ja sam u jednoj od tih općina svaki vikend. Ja im stojim na raspolaganju. U prvom tjednu mandata je došao poziv za pomoć iz jedne od tih općina, naravno da smo to odobrili. Riječ je o politici HDZ-a i meni je to OK", kazao je Komšić.

Želite zajedničku BiH, ali čini li se da je vaš izbor udaljio Hrvate od BiH?

"Ma nema toga. Krećem se obično jer mi je to standardna maršuta, i po jednoj općini u srednjoj Bosni. Nema toga, to među ljudima ne osjetite. To je stvar političkog marketinga, rekao bih i smilovanja", smatra Komšić.

Kazao je da je uvjeren da je veliki broj i Hrvata i Srba u BiH svjestan da je BiH njihova domovina, prenosi N1.info.

"Sigurno je da Hrvati i dio Srba su svjesni da je BiH njihova domovina. Drugo je što političari kažu. Znaju ljudi da ste prije svega Bosanac i Hercegovac. Nije to atmosfera među običnim ljudima", kazao je i dodao:

"Da pojednostavim stvari: Bili su pregovori oko formiranja vlasti i rekao sam Čoviću: OK, ja tebe razumijem bolje no što misliš, ali razumiješ li ti mene? Dopire li do tebe ovo što ja govorim? Do mene dopire što ti govoriš, mogu shvatiti i što je cilj, ali shvaćaš li ti mene? Ako nema toga da jedni druge shvaćamo, poštujemo bez obzira na različite stavove, o čemu onda pričamo!?".

I neki komunisti su smatrali da BiH treba podijeliti?

"Komšić smatra kako Ustav BiH svi tumače onako kako im odgovara. Smatra da su kreatori Daytonskog sporazuma bili mudri i vodili su računa o svemu. Nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda negu su u tu priču uveli i one koji se ne deklariraju kao predstavnici konstitutivnih naroda i građane kao individue."

Na pitanje mogu li se politike voditi na način da se u nekim budućim situacijama prijeti ratom, rekao je da BiH ima legitimno pravo broriti se svim sredstvioma kada je ugrožena. No, u BiH više nitko nema kapacitet za rat, sva ta priča je iluzorna jer sve ono što se počelo događati 91. i 92. - ni tada ne bi bilo rata bez onoga koji je mogao osigurati dovoljnu podršku da se rat dogodi, smatra.

Najbolja izjava od svih je gospođe iz Bihaća koja je u prilogu rekla doslovno: "Volimo ga zato što je naš Bošnjak" (druga joj šapće da on nije Bošnjak).

Stanković pita Komšića je li i Ustav BiH fašistički, ako su pojedine reakcije na interpetacije ustava takve, a Komšić tvrdi da je Ustav diskriminatoran,

- Nije točno, nije točno, sve je u BiH vitalni nacionalni interes. - tvrdi Komšić na Stankovićevu konstataciju da se on kao član Predsjedništva BiH obraća hrvatskom klubu u Domu naroda.

- Ja hoću da se borim za sve ljude, meni je to ustavna obveza, mi se zaklinjemo na ustav i na sve građane. - tvrdi Komšić.

Na konstataciju Stankovića da se on ipak bavi samo Hrvatima jer smjenjuje hrvatske veleposlanike, Komšić tvrdi da se obraća svim građanima.

Komšić je rekao da je Pelješki most problematičan.

- Ja sam rekao Sanaderu kao član Predsjedništva BiH da ću pokrenuti tužbu. Trebalo je ratificirati sporazum Tuđman - Izetbegović. To je problem granice u neumskom djelu i od tu se on pojavio. Vidjet ćemo dokle ćemo doći s tim. - rekao je Komšić.

Na upit Stankovića o širenju mržnje sa skupa u Tuzli na kojem je, podsjećamo, pisalo: "Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo i zato ga ko bosanska raja i Kolindi zabijmo do jaja"

- Slažem se, to je vrlo ružan plakat,bez obzira što ja mislio o bilo kome politički, upotreba takvih riječi je ružna. - kazao je Komšić

Zašto im niste rekli da maknu to ako ste vidjeli? - pitao je Stanković.

- Slažem se da je trebalo.

Navodno je vaš savjetnik Nihad Habibović imao ružan status o KGK i pozvao Bošnjake da pričaju o vehabijama na Jadranu? - podsjetio je Stanković na status Komšićevog savjetnika Nihada Hebibovića koji je zahvaljujući kontinuiranom širenju mržnje prema Hrvatima nagrađen savjetničkom pozicijom.

- Ne znam za to. To nije radio otkako je moj savjetnik. - kazao je Komšić.