Ne priznajemo Vladu F BiH, Inzko je spreman poništiti Ustav i zakone BiH radi zadovoljavanja SDP-a

Ovaj Vladin izvještaj nosi datum od 4. svibnja i u njemu se, kako se navodi, daje odgovor na pismo koje je visoki predstavnik uputio VSUN-a i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda 4. svibnja uz "specijalan izvještaj", kao i konstatacije iznesene u njegovom polugodišnjem izvještaju.

"Vlada RS izražava oštro protivljenje ovim dokumentima. Ovim dokumentima, VSUN- želi se obmanuti i u pogledu relevantnih činjenica i u pogledu prava", tvrdi se u izvještaju.

Uz peti izvještaj, koji je postavljen na internet stranici entitetske vlade, nalaze se i tri dodatna dokumenta u kojima se navode tvrdnje o tome da je "referendum vitalni instrument demokracije", zatim se iznose stavovi o "napadu visokog predstavnika na sudsku nezavisnost" i u trećem dokumentu Vlada RS-a izražava protivljenje poništavanju odluka Središnjeg izbornog povjernstva BiH od Valentina Inzka u Federaciji BiH, što se ocjenjuje kao "teško kršenje prava i što ozbiljno destabilizira BiH".

Peti izvještaj i njegovi prilozi su dopuna pisma koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti 6. maja.

Između ostalog, Vlada RS-a tvrdi da "osporavanje postupaka visokog predstavnika i traženje mišljenja građana RS-a nije kršenje Daytonskog sporazuma, nego sredstvo provođenja demokracije i zakonom zaštićenih prava".

Među brojnim optužbama na račun visokog predstavnika, Vlada RS-a iznosi tvrdnje da je "uništio neovinost sudova i tužitelja BiH, te državnog Ustavnog suda", kao i da je "posljednji slučaj nezakonitog poništavanja odlukaSredišnjeg izbornog povjernstva BiH od strane visokog predstavnika destabilizirajući napad na vitalne zaštite konstitutivnih naroda BiH koje su temeljj Daytonskog sporazuma i leži u osnovi sadašnje krize u BiH".

Iako, kako navodi, Vlada RS-a s oklijevanjem komentira stvari koje se najizravnije tiču Federacije, "postupci visokog predstavnika u ovom slučaju, nažalost, također imaju izravno dejstvo na RS u nekoliko aspekata".

Tvrdi se da je visoki predstavnik "povukao potez kojim je uspostavio novu vlast u Federaciji u nezakonitim i neustavnim procedurama".

"Središnje izborno povjernstvo potvrdilo je nezakonitost procesa na osnovu kojeg je formirana nova vlast u Federaciji. Međutim, bez obzira na nezakonit i neustavan postupak visokog predstavnika, Vlada RS je obvezna povinovati se zakonima i ustavima BiH i entiteta čak i kada visoki predstavnik to ne čini. Vlada RS, stoga, ne može priznati novu Vladu Federacije kao vladu koja ima autoritet da djeluje u ime Federacije. Rezultat je taj da je odluka visokog predstavnika onemogućila funkcioniranje mnogih zajedničkih institucija BiH, a to negativno utječe na RS", ustvrdila je Vlada RS-a u izvještaju.

Između ostalog, iznijela je i tvdnju da "postupci visokog predstavnika ozbiljno prijete cjelokupnoj legitimnosti države BiH", kao i to da je "visoki predstavnik spreman poništiti Ustav i zakone BiH radi zadovoljavanja najmoćnijih bošnjačkih stranaka, odnosno SDP BiH".

Za SDP-ov dugogodišnji program Vlada RS-a je u ovom izvještaju ustvrdila da predstavlja to da se "moć centralizira u bošnjačkim strankama i tako marginaliziraju ostali konstitutivni narodi u BiH, Srbi i Hrvati".

 Fena