Ne obuzdate li hitno Glavaša, pomilovat ćemo Fikreta Abdića!

fikret abdić, zatvor, sloboda, fikret abdić, Branimir Glavaš, fikret abdić, agrokomerc, fikret abdić, optužbe, suđenje, agrokomerc
Kap koja prelijeva čašu jest benevolentno ponašanje prema Branimiru Glavašu kojemu se, kao osuđeniku za ratni zločin, dopušta da iz zatvora u Mostaru vodi političku stranku.

Jedan od naših sugovornika, i to iz samog vrha hrvatske izvršne vlasti, pita kako bi bilo da, primjerice, Hrvatska dopusti Fikretu Abdiću da i on iz zatvora u Puli vodi svoju političku stranku?! Na tu opasku odmah nadovezuje informaciju po kojoj je sasvim izvjesno da će predsjednik države Ivo Josipović, imajući među ostalim u vidu i spomenutu relaciju s Branimirom Glavašem, pomilovati Fikreta Abdića, ako mu on uputi takav zahtjev.

Negoduje i Bajić

Kulminaciji nezadovoljstva zbog načina na koji Bosna i Hercegovina provodi sporazume koji definiraju suradnju dviju država s ciljem da ozbiljni prijestupnici ne manipuliraju dvostrukim državljanstvima i izbjegnu kazne, pridonijelo je i negodovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Iz ove su institucije, kako doznajemo, već odavno Ministarstvu pravosuđa uputili dopis koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a u kojemu upozorava na probleme s Bosnom i Hercegovinom.

Način na koji se Branimiru Glavašu, osuđeniku za teške ratne zločine, omogućuje služenje kazne, u Hrvatskoj se doživljava kao prvorazredna manipulacija. Kao osuđenik za najteži zločin Glavaš je u prilici voditi svoju političku stranku iz zatvora te biti sveprisutan u hrvatskim medijima i sudjelovati u predizbornoj kampanji. Takvo što ne samo da je neprimjereno izdržavanju kazne za bilo koje kazneno djelo nego upućuje i na dvostruka mjerila koja vrijede u susjednoj državi. Opet je dobra usporedba s Abdićem jer su upravo na njegovu slučaju primijenjeni propisi koji osuđenicima u Bosni i Hercegovini zabranjuju političko djelovanje pa je zbog toga Abdićeva stranka - Demokratska narodna zajednica - bila ozbiljno novčano kažnjena jer je na jednom skupu netko od simpatizera nosio Babinu sliku.

U Glavaševu slučaju predizborna kampanja njegove stranke počela je među prvima i vodi se vrlo intenzivno uz maksimalnu eksploataciju njegova imena i pojave. U skladu s time Glavaš si je priskrbio znatan medijski prostor kada je reagirao na izručivanje bivšeg premijera Ive Sanadera hrvatskim pravosudnim vlastima.

Uputio je Sanaderu javno, osobno intonirano i osvetoljubivo pismo naslovljeno s "Dragi Ivo" u kojem mu je prognozirao dug boravak u Remetincu.

Nadalje, premda je tek na početku služenja osmogodišnje zatvorske kazne za ratni zločin, Glavaš je u rujnu imao posebnu pogodnost dvodnevnog puštanja iz zatvora, što se pretvorilo u dvodnevni dernek u njegovim rodnim Drinovcima, koji je bio detaljno medijski popraćen.

I liste kreirao iz ćelije

Osim toga, Glavaš je bio u prilici iz zatvora sudjelovati u kreiranju lista te promptno reagirati na odluku Ustavnog suda koji je poništio odluku Državnog izbornog povjerenstva i zabranio Glavašu da bude nositelj liste njegova Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i da poručuje da ćemo se "vidjeti na izborima 2015. godine".

Odluka prolongirana za prosinac
Obitelj Fikreta Abdića podnijela je zahtjev da se Babu iz zatvora u Puli, gdje služi kaznu za ratni zločin, pusti na uvjetni otpust. Abdić je, podsjetimo, zbog ratnih zločina u Cazinskoj krajini osuđen na 15 godina zatvora, a u lipnju ove godine odslužio je deset godina, odnosno dvije trećine. Do sada nije koristio nikakve pogodnosti. O molbi za Abdićev uvjetni otpust odlučivalo se u rujnu, no donošenje odluke prolongirano je za prosinac, uz obrazloženje da je to učinjeno jer nije koristio pogodnosti pa se ne zna kako bi funkcionirao na slobodi.
Ako se obrati predsjedniku države Josipoviću, Abdić bi mogao računati na pozitivan ishod, tim prije što su razlozi zbog kojih šef države daje pomilovanja posve drugačije prirode od onih kada pravosudna tijela odlučuju o određenim pogodnostima. Odluka o pomilovanju koju donosi predsjednik države politički je čin, a u Abdićevu slučaju stvorio se dojam da su se stvorili razlozi za to.

Odluka prolongirana za prosinac

Obitelj Fikreta Abdića podnijela je zahtjev da se Babu iz zatvora u Puli, gdje služi kaznu za ratni zločin, pusti na uvjetni otpust. Abdić je, podsjetimo, zbog ratnih zločina u Cazinskoj krajini osuđen na 15 godina zatvora, a u lipnju ove godine odslužio je deset godina, odnosno dvije trećine. Do sada nije koristio nikakve pogodnosti. O molbi za Abdićev uvjetni otpust odlučivalo se u rujnu, no donošenje odluke prolongirano je za prosinac, uz obrazloženje da je to učinjeno jer nije koristio pogodnosti pa se ne zna kako bi funkcionirao na slobodi.Ako se obrati predsjedniku države Josipoviću, Abdić bi mogao računati na pozitivan ishod, tim prije što su razlozi zbog kojih šef države daje pomilovanja posve drugačije prirode od onih kada pravosudna tijela odlučuju o određenim pogodnostima. Odluka o pomilovanju koju donosi predsjednik države politički je čin, a u Abdićevu slučaju stvorio se dojam da su se stvorili razlozi za to.

- Tata nije tražio pomilovanje predsjednika RH jer, kada bi to učinio, značilo bi da priznaje krivnju za zločin zbog kojeg je osuđen - kaže Abdićeva kći Elvira Abdić Jelenović, inače zastupnica Demokratske narodne zajednice u Parlamentu BiH. Molbu Povjerenstvu za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa u Babino je ime podnijela obitelj, nakon što se on s tim složio. Kad bi ga obitelj i sada pokušala nagovoriti da podnese molbu predsjednikovoj Komisiji za pomilovanje, doznajemo, ne bi uspjela. (

Elvira Abdić: Tata ne traži milost jer bi time priznao da je kriv
- Tata nije tražio pomilovanje predsjednika RH jer, kada bi to učinio, značilo bi da priznaje krivnju za zločin zbog kojeg je osuđen - kaže Abdićeva kći Elvira Abdić Jelenović, inače zastupnica Demokratske narodne zajednice u Parlamentu BiH.

Molbu Povjerenstvu za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa u Babino je ime podnijela obitelj, nakon što se on s tim složio. Kad bi ga obitelj i sada pokušala nagovoriti da podnese molbu predsjednikovoj Komisiji za pomilovanje, doznajemo, ne bi uspjela.

Izvor: večernji list