Narodna skupština RS: Opozicija odbila Dodikov prijedlog

Milorad Dodik

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) odbila je prijedlog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da u informaciju za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta uvrste što oni predlažu, odnosno izbaci ono što im ne odgovara.

Na sedmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u tijeku je rasprava o Informaciji ”o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske”.

Opozicionari su zatražili da se informacija, koju su predložili poslanici vladajuće većine, povuče, a da se pripreme zajednički zaključci, i, kako su rekli, utvrdi crvena linija ispod koje nitko ne može ići.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je Dodiku da je taj njegov prijedlog zakasnio te da se na predloženom materijalu ne može graditi zajednički stav.

Informaciju je nazvao sramnom, dok je poslanica PDP-a Jelena Trivić rekla da su taj dokument pripremili “loši udbaški pripravnici”.

Kaže da Dodik prvo izvrijeđao opoziciju, a onda traži jedinstvo, što je neprihvatljivo.

Prethodno je Dodik rekao da bi bilo racionalno da se objedini i skupštinska informacija stavovima opozicionara, koji mogu da dopišu što hoće.

Cijeni, kaže, da je potrebno odgovoriti na permanentna kršenja Dejtonskog sporazuma te da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

Pozvao je lidere SDS-a i PDP-a da povuku zahtjev za izmjene poslovnika o radu Parlamenta BiH, jer bi, kaže, to bila greška štetna za RS.

Ova sjednica zakazana je na zahtjev narodnih poslanika iz klubova SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a i dva nezavisna poslanika, a početku rasprave prethodilo je obraćanje šefa Kluba poslanika SNSD-a Igora Žunića, te lidera ove stranke i člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, kao i predsjednika parlamentarnih stranaka Mirka Šarovića (SDS), Branislava Borenovića (PDP), Petra Đokića (SP), Nenada Stevandića (US) i Dragana Čavića (NDP), prenosi BHRT.

“Dugoročni ciljevi bošnjačke politike predvođene SDA su jačanje centralnih struktura, forsiranje puta u NATO, ukidanje entitetskog glasanja, promocija bosanskog jezika i poništavanje srpske i hrvatske kulture”, rekao je Igor Žunić i dodao da RS ima ustavne i sve ostale nadležnosti da zaštiti Dejtonski sporazum i državnu zajednicu BiH predviđenu tim međunarodnim ugovorom.

Prema njegovim riječima, cilj prijedloga radnog materijala je preispitivanje prenesenih nadležnosti s RS na nivo BiH, kao što je uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje 2003. godine sporazumom entiteta.

“BiH nije uspjela postati ni pravna ni održiva ni funkcionalna ni dvije i po decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, rekao je Milorad Dodik u obraćanju na sjednici Narodne skupštine RS.

On je rekao da glasovanjima u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu legalizirane nametnute odluke visokih predstavnika, kao i da je potrebno vraćanje na postavke dejtonske strukture BiH, a samim tim i pravima i nadležnostima RS i Federacije BiH kao državotvornih entiteta.

Pomenuo je i Programsku deklaraciju SDA, navodeći da je suštinski “program bošnjačke političke elite, jer o ciljevima unitarizacije postoji jasna ili prešutna suglasnost svih bošnjačkih stranaka”.

“Dokument je neuvijena i jasna namjera da opstanu sve neustavne nadležnosti i da se nastavi s daljom centralizacijom, poništavanjem dejtonske strukture BiH i faktičkom ukidanju Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da RS “nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima. Zapravo, danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja, RS ima obavezu očuvanja svoja prava iz međunarodnog ugovora”. On smatra da Narodna skupština RS kao najviše zakonodavno tijelo u svojim rukama ima sve što je potrebno za povratak u okvire izvornog Dejtona.

“Naši stavovi su jasni i odavno poznati: zalaganje za mir, poštovanje demokracije kroz izbornu volju, ponos i ljubav za Republiku Srpsku, ostvarivanje njenog suvereniteta i autonomije potvrđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH kao naše pravo na slobodu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, današnja ”antidejtonska BiH je na nepovratnom putu raspada voljom i djelima bošnjačkih struktura potpomaganih dijelom međunarodne zajednice, ponajviše njihovih diplomatskih predstavnika na službi u Sarajevu”.

“Došlo je vrijeme da uradimo ono što možemo, da jasno i nedvosmisleno kažemo da ćemo braniti prava garantirana sporazumom, da nikada nećemo prihvatiti da je nametanje rješenja bilo politički i pravno ispravna stvar”, rekao je Dodik.

Mirko Šarović kazao je da je SNSD bio glavni prenositelj nadležnosti s RS na nivo BiH, a u izvještaju koji je ponuđen na Narodnoj skupštini ta stranka pokušava da spere sa sebe odgovornost za to.

“Vaša stranka je dala najveći doprinos time što ste prihvatili 49 zakona s kojima ste 49 nadležnosti RS prenijeli na nivo BiH. U ovom izvještaju to niste naveli”, rekao je Šarović.

Branislav Borenović rekao je da je Informacija ostrašćen, ružan, prljav i usmjeren čin protiv političkih neistomišljenika.

“Neprimjereno je da nas stranke u vlasti pozivaju na jedinstvo, a niste nas prethodno pozvali na pripremu ove informacije”, rekao je Borenović i dodao da su nepotrebni i ova informacija i razgovor o njoj.

https://www.youtube.com/watch?v=kI1JXoLKyQA&feature=emb_title