Nakon što su dekonstituirali Hrvate, "Platformaši", Inzko, Komšić i Izetbegović "udaraju" na Srbe

...čiji je cilj zauzeti sve ključne funkcije i iz igre potpuno istisnu predstavnike RS na isti način kako su to izveli i u Federaciji!

Lagumdžija i ortaci iz SDA, HSP-a i NSRzB u realizaciji ovog projekta ponovo računaju na obilatu pomoć OHR-a, koji je i u FBiH bio glavni sponzor ustavnog puča u njihovoj režiji!

Odlično obaviješteni izvori "Pressa RS" tvrde da će "platformaši" u pregovore o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama ponovo krenuti s maksimalističkim zahtjevima. Pri tom, uopće se neće obazirati na mehanizme pariteta i rotacije, kao ni na neophodnu entitesku većinu, jer će svoje apetite pokušati opravdati svojim izbornim rezultatima.

"SDP će bez sumnje odmah zahtjevati da novi predsjedavajući Vijeća ministara bude šef te stranke Zlatko Lagumdžija, a u krajnjem slučaju i neki Hrvat iz njihovih redova. Osim toga, zahtijevaće i mjesto šefa diplomacije, a zatim će zatražiti da se poštuje nacionalna ravnopravnost u Vijeću ministara. To bi, naravno, bilo samo fiktivno, jer pravila predviđaju da predsjedavajući Vijeća ministara bude Hrvat, i to iz redova HDZ-a BiH ili HDZ-a 1990. Ministarstvo vanjskih poslova treba pripasti predstavnicima RS, odnosno SDS-u ili SNSD-u. Zbog toga će najbrojnije srpske i hrvatske stranke odbiti tu nazoviponudu i nastat će kriza baš kao i u Federaciji", procjenjuje isti izvor.

Prema njegovim riječima, tada nastupa druga faza Lagumdžijinog prljavog plana, u koju će se, baš kao i u FBiH, umiješati i OHR.

"Pošto bi previranja, najvjerojatnije, potrajala mjesecima, na noge bi se digla međunarodna zajednica. Tada bi na scenu stupili članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Bošnjački i hrvatski član preglasali bi svog srpskog kolegu Nebojšu Radmanovića i pod plaštom potrebe za prevladavanjem krize predložili nekog iz SDP-a, vjerojatno Lagumdžiju, za mandatara za sastav novog Vijeća ministara", objašnjava Pressov sugovornik.

Iako bi, prema njegovim riječima, ova podvala veoma teško mogla proći u parlamentu BiH ako se na umu imaju mehanizmi glasanja, gdje nijedna odluka ne može proći bez entitetske većine, "platformaši" će pogaziti i taj mehanizam jer računaju na otvorenu podršku šefa OHR-a Valentina Inzka.

"Uslijedila bi sjednica parlamenta na kojoj bi bilo izabrano novo rukovodstvo, ali samo glasovima iz FBiH, i to tako da u tom poslu sudjeluje baš sve bošnjačke stranke koje imaju dovoljno mandata za prostu, ali ne i za entitetsku većinu. Na isti način bi podržali i Lagumdžijin kabinet, ali ti potezi ne bi imali dovoljnu podršku iz oba entiteta, jer nijedan zastupnik iz RS za to ne bi glasao", kaže isti izvor.

On dodaje da bi se nakon te burne sjednice parlamenta država našla u najvećoj poslijeratnoj krizi, što bi otvorilo prostor za intervenciju OHR-a.

"Nema nikakve sumnje da bi Inzko i suradnici zažmurili na otvoreno gaženje Ustava BiH i svih zakona i mehanizama na kojima počiva daytonska BiH, jer su isto učinili i u Federaciji. Nitko nije očekivao da će OHR potvrditi odluke krnjeg federalnog parlamenta, pa je to urađeno. Zašto se onda to ne bi dogodilo i na zajedničkoj razini, naročito ako se zna da OHR može da čini baš sve, pa i da mijenja zakone i poslovnik parlamenta, ali i da, na kraju krajeva, ukine čak i entitetsko glasanje? Zato pregovarači iz RS moraju biti spremni na sve scenarije i pri tom da razmišljaju korak unaprijed", zaključuje izvor "Pressa RS".