Muhamed Filipović: Vlast u FBiH formirana nezakonito

Vlast u FBiH nema ni legalitet ni legitimitet zbog toga što ga je legalni organ, u ovom slučaju Centralna izborna komisija BiH, koji ocjenjuje legitimitet nastanka te vlasti, proglasio nelegalnim, rekao je Srni u Zvorniku Filipović.

On smatra da se u FBiH, ako je to zaista federacija, moraju poštovati mišljenja i interesi naroda koji čine sastavni dio te federacije. "Ali pojavljuje se jedan izvandržavni i izvanustavni faktor, a to je visoki predstavnik u BiH (Valentin) Inzko koji obara mišljenje legitimnog organa i tu vlast proglašava legalnom", rekao je Filipović.

Navodeći da je Inzkova intervencija bila politička, koja se ne temelji ni na Ustavu i Zakonu BiH, Filipović je istakao da je "međunarodna zajednica spremna da u BiH vrši izvjesna pravna nasilja".

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Filipović je rekao da je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija svojim postupcima cijelu stvar u vezi sa izborima doveo do apsurda.

"Njegovo ponašanje da sebe unaprijed proglasi pobjednikom izbora u cijeloj zemlji je nemoguće. U BiH je takva struktura da ne može biti pobjednika, jer ovisi od dva elementa, dva entiteta", rekao je Filipović, dodajući da Lagumdžija ne može biti vodeći faktor u BiH sve dok je sadašnje ustavno uređenje.

Naglašavajući da vlast u BiH neće biti formirana sve dok ne bude priznata jednaka uloga svih faktora koji čine ovu zemlju, Filipović je istakao da u ovom momentu ključ formiranja vlasti u BiH drži predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Ako Dodik može da napravi čvrst srpski blok, pod uvjetom da ne bude intervencije međunarodne zajednice koja ima svoje prste i u politici srpskih stranaka, i mogući sporazum hrvatskih stranaka do formiranja jedinstvenog stava, onda je tek moguće formiranje vlasti na nivou BiH", rekao je Filipović.

On smatra da bi za BiH bilo bolje da je uveden klasični protektorat, za razliku od sadašnjeg subprotektorata koji, nažalost, funkcionira kao protektorat, a tako se ne zove.

"Međunarodna zajednica je svojim predstavnicima dala ovlasti u BiH koja su prilična ovlašćenja vladavine, a to znači da im je dala relegaciju izbornih procesa, relegaciju oduzimanja ljudima prava i tako dalje - a to su sve prava koja pripadaju vladaru", rekao je Filipović. On je dodao da to znači da se međunarodna zajednica, preko svojih predstavnika, u određenim stvarima, momentima i aspektima, ponaša kao vladar, ali ne nominalno, jer kao vladar, u okviru ustavno-pravnog poretka koji je na snazi u BiH, ne odgovara nikome ni narodu, a nije odgovorna ni za naše živote.

Filipović smatra da ovakva BiH ne može opstati.

Filipović je nazočio promociji knjige "Riječnik bosanskog jezika", autora Amire Turbić Hadžagić i javnoj tribini o temi "Bosanski jezik - zakonski okvir i praktična iskustva u Republici Srpskoj", koju je organiziralo Udruženje intelektualaca Podrinja.