'Mržnja prema Bošnjacima zaslijepila Komšića'

Željko Komšić, Peter Handke, bojkot, Željko Komšić, dr. Dragan Čović, Željko Komšić, Bošnjaci, Hrvati

Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti (BANU) oštro osuđuje i u potpunosti odbacuje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrečene 14. prosinca 2019. u Centralnom dnevniku Face televizije na račun glavnog tajnika BANU-a, akademika Muamera Zukorlića, ocjenjujući ih tendencioznim i neutemeljenim, navodi se u priopćenju BANU-a.

-Akademik Muamer Zukorlić je jedan od ključnih osnivača Akademije i najzaslužniji za njen opstanak i uspjeh. Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti je vlasništvo svih Bošnjaka a ne jednog člana ili njenih osnivača, stoji u priopćenju.

Iznenađujuće je, dodaje se, koliko su mržnja i ostrašćenost zaslijepile prvog čovjeka države Bosne i Hercegovine koji se, ničim izazvan, obrušio na Bošnjačku akademiju znanosti i umjetnosti i time pokazao koliko je moguće zlorabiti najvišu državnu funkciju i iz srca Sarajeva napasti jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija Bošnjaka u Bosni i svijetu.

-Nije nam do kraja jasno šta je u pozadini ovakvog izliva neprijateljstva i to od osobe koja sebe predstavlja pripadnikom građanske opcije, pacifistom i navodno velikim patriotom Bosne. Ovakvim izjavama i ponašanjem Komšić je pokazao svoje pravo lice i nedvosmislen ideološki šovinizam prema autentičnim bošnjačkim vrijednostima.

Inzistiranjem na diferenciji dva sustava, Komšić ne skriva uvjerenje da će fascinirati bosansku pa i bošnjačku javnost ukazujući na navodnu opasnost od koncepta vrijednosti koju predstavlja akademik Muamer Zukorlić, ističe BANU.

Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti se zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo što je prva u odnosu na sve političke i državne faktore prepoznala društvenu važnost ove Akademije i određenim proračunskim sredstvima podržala njen rad i njene projekte.

-Uvjereni smo da su vremena ideološke stigmatizacije daleko iza nas te da će građani Bosne i Hercegovine a posebno Bošnjaci prepoznati i osuditi one koji su se drznuli da sa vrha države iz samog Sarajeva napadaju i ugrožavaju Bošnjake i bošnjačke institucije – stoji u priopćenju BANU-a.