MOSTARAC U KANADI Legalni i legitimni predstavnici Hrvata glavni krivci za iseljavanje

Davorin Jurovicki
Facebook

Na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana nezavisnosti BiH u Kanadi na kojoj je sudjelovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisutnima se uime hrvatskog iseljeništva obratio i Mostarac Davorin Jurovicki.

Ugledni gospodarstvenik u svom govoru istaknuo kako su legitimni i legalni hrvatski predstavnici u BiH krivci za iseljavanje stanovništva, te kako političari koji vladaju 30 godina šire mržnju među narodima.

Sadržaj se učitava...

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

„Konačno nakon 25 godina i mi u Kanadi imamo prigodu da nas posjeti netko iz vrha bh. vlasti. Sigurno da bismo bili zadovoljniji da se to dogodilo mnogo ranije, ali opet će bit zabilježeno da je gospodin Željko Komšić prvi došao u službenu posjetu Kanadi i iseljeništvu. Nažalost, razočarani smo da vlasti bih nisu smatrali važnim da nas kontaktiraju kako bismo im pomogli i dali svoj doprinos za boljitak BiH. Bilo bi mi drago da ovo bude jedan novi početak suradnje sa iseljeništvom za koje mislim da možemo puno pomoći da BiH postane normalna i suverena država. Iskreno sam uvjeren da ćemo moj večerašnji govor podržati više od 90 posto iseljeništva jer je to govor u interesu svih iseljenika iz BiH. Bilo bi mi drago da mogu pozdraviti pozitivne procese u BiH, ali nažalost većina stvari je negativna. Nadam se da će ova vaša posjeta otvoriti mogućnosti da se mnoge stvari isprave i krenu boljim putem za sve stanovnike BiH i one u iseljeništvu. Želim istaknuti što je koidicencija da se ovaj događaj zanimljivo održava u Mississauga najhrvatskijem gradu u Kanadi, gdje živi preko 35 000 Hrvata. Zašto to ističem. Jučer sam imao sastanak s gradonačelnicom Mississauge i ovo su njezini podaci.

Želim ukazati na potrebu da bi ste vi kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda trebali utjecati da se hrvatski dio iseljeništva Bosne i Hercegovine poveže s maticom Bosnom i Hercegovinom. Možda nećete vjerovati, ali u veleposlanstvu BiH posljednjih 15 godina nema apsolutno nijednog Hrvata koji bi službeno povezao Hrvate sa maticom. Na taj problem sam ukazivao i ranije, ali to nije doprinjelo ni do jednog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda za ovih 25 godina. Ovo govorim u ime hrvatskog iseljeništva iz Bosne i Hercegovine i tražim žurnu vašu reakciju. Predlažem da se upravo u Mississauga otvori generalni konzulat i da u njemu službeno radi predstavnik i hrvatskog naroda. Ovo govorim u ime najbrojnijeg hrvatskog iseljeništva u Kanadi i očekujem potporu svih iseljenika. Bilo bi izuzetno nekorektno za položaj Hrvata u iseljeništvu i BiH kriviti samo vas, dapače još veća odgovornost leži na onim koji vole sebe predstavljati legitimnim i legalnim predstavnicima, a ustvari oni legalni i legitimni samo za svoje interese i snose najveću odgovornost za iseljavanje hrvatskog naroda i njegov težak položaj. Za sebe su se oni jako dobro pobrinuli i ta manjina predstavlja najveću sramotu za nas u iseljeništvu.

Drugi problem koji vam moram spočitati odnosi se na odnos BiH prema Hrvatskoj koji je nepotrebno neprimjeren za odnos dva susjeda. Mislim da tu ima obostrane krivice. Normalno na štetu obje države, a posebno na štetu BiH. Rukovodstva moraju razgovarati jer jedino tako se može pronaći kvalitetno rješenje. Hrvatska kao članica Europske unije može i mora mnogo pomoći BiH i mislim da se na tome mora raditi s rukovodstvom ove države. Kada bih ja slušao 'savjetnike' vjerovatno ne bih ni došao na ovaj skup, a po meni ako se ne razgovara ne mogu se ni riješiti problemi. Očekujem znakovito poboljšanje odnosa Hrvatske i BiH za dobrobit obje države. Korisno bi bilo da predsjednik Milanović vidi sugovornike i u Hrvatima izvan HDZ-a BiH, jer dosadašnja praksa razgovora s HDZ-om je najviše naštetila upravo Hrvatima iz BiH. Visokom predstavniku koji je jedan od najodgovorniji za stanje u BiH i koji je 'zabrinut' već 12 godina možete poručiti da mi iz stanje zabrinutosti smo već odavno prešli u stanje razočarenje njegovim djelovanjem.

Znamo da će on uvijek imati ispriku i da mu treba konsenzus i da to trebaju riješiti domaći političari, a to je postala prazna floskula. Današnji političari vladaju 30 godina šireći mržnju i šireći strah kod drugoga. Nama ne trebaju političari, pa makar i ispravni, ako većina naroda nezadovoljna s tim likovima. Nama trebaju političari koji će ići u susret jedni drugima, a ne nacionalisti koji žire mržnju. Relgiju kao na Zapadu treba potpuno izbaciti iz politike, jako je dobar primjer Srpske pravoslavne crkve koja bespotrebno diže tenzije na relaciji Srbija – BiH. Narodi nisu u zavadi, ali političari stalno diže tenzije da bi homogenizirali 'svoje' i tako vladaju 30 godina. Za mene će biti stvarni Dan neovisnosti kada se oslobodimo ovih političara koji su na vlasti više godina nego što neki ministari u skandinavskim zemljama imaju godina starosti. Pokazali su nesposobnost i trebaju svoja mjesta ustupiti mlađim i nekorumpiranim kadrovima.

Trebaju nam političari koji će graditi, a ne razgrađivati Bosnu i Hercegovinu. Trebaju nam susjedi i komšije koji će se osloboditi ideologija koje su poražena u Drugom svjetskom ratu i koji će poštovati BiH bez ikakvih terotorijalnih pretenzija.

Gospodine Predsjedavajući moram istaknuti veliko razočaranje iseljeništva sa tkz. Građanskom opcijom koju vi predstavljate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koja je 'bratska' stranka sa HDZ-om i SDP-om. Mislim da ste vi svojim djelovanjem udaljili Bosnu i Hercegovinu od građanske opcije. Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i mislim da je to rezultat političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste vi i gospodin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom mišljenju Bosna i Hercegovina je bila bliže građanskoj opciji prije nego nakon izbora. Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće. Izuzetno smo počašćeni vašom posjetom i prisutnošću. Želim istaknuti da narod cijeni vaš pozitivan angažman u približavanju NATO-u i to smatram vašim najvećim postignućom.

Kako je Hrvatska u Europskoj uniji onda je red da i Hrvat donese doprinos ulasku BiH u NATO. Vjerujem da je to razlog što je legalni i legitimni Hrvat posjećuje Rusiju. Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje u kontekstu interesa cijele Bosne i Hercegovine jer nijedno korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a da ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Što namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u BiH kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u svome trećem mandatu. Moja poruka nacionalnim strankama o konstitutivnosti naroda. Po meni konstitutivan narod je onaj narod koji dobro živi, a u Bosni i Hercegovini ne vidim nijedan konstitutivni narod, ali vidim konstitutivne stranke i to posebno nacionalne stranke.

Kako čovjek može biti konstitutivan koji razmišlja stomakom, a ne glavom koji će svoju sudbinu u sljedeće četiri godine staviti u ruke svojih 'dželata' za 50 KM. BiH nije pravna država i neće biti tako sve dok u Središnjem izbornom povjerenstvu sjede stranački ljudi. Njihove odluke su stranačke, a ne u interesu demokracija i naroda. Tražimo da se sljedeći izbori posebno u Mostaru održe po europskim standardima uz elektronsko glasanje i korištenje skenera i da u izbornim komisijama ne budu stranački ljudi.

Gospodine Komšiću moram istaknuti kako je jedan od glavnih razloga zašto sam došao na ovaj skup i taj što vi pripadate u rijetke političare u BiH koji nisu kompromitirani po mojim saznanjima korupcijom i kriminalom. Ima još jedno značajno pitanje i volio bih da svi o tome razmislite. Zbog čega stranke naših komšija u svojim nazivima imaju naziv hrvatske i srpske osim sa ciljem da iz svog sustava eliminiraju druge narode. Još je katastrofalnije to koristiti u BiH i rezultat je očigledan u posljednjih 30 godina. Tražimo sa ovog skupa da se OHR i Europska unija i ostala međunarodna zajednica prestanu igrati sa sudbinom naroda u BIH. Na kraju pozivam iseljeništvo da se organizira i izvuče BiH iz kandži nacionalizma i pobjegne sa ekonomskog i političkog dna“, rekao je Davorin Jurovicki.

Iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da je Jurovicki u svom govoru kritizirao Komšića uvidom u isti evidentno je kako se najveću pozornost posvetio kritiziranju legalnih i legitimnih predstavnika Hrvata u BiH.