'Mladi muslimani' Inzku

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva
"Cjeneći Vaš autoritet u rješavanju brojnih problema u Bosni i Hercegovini, želimo iskazati svoje nezadovoljstvo saopćenjima iz Vašeg kabineta u kojima ste uputili dvosmislene i nepotrebne poruke vrhovnom poglavaru Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću. Nakon što su donesene odluke u pogledu statusa predmeta vjeronauke u školama Žuapnije/Kantona Sarajevo sa kojima su (relativno) zadovoljne sve strane koje su zastupale različite stavove, saopćenje iz OHR-a ponovo podgrijava sukob i rasprave između Bošnjaka vjernika i onih koji to nisu", navedeno je u pismu.

Analizirajući stavove reisu-l-uleme Cerića, saopćenje iz Vašeg kabineta kao i Vaš naknadni usmeni osvrt, ne možemo da ne primjetimo kako je reisov emotivni govor pismom iz Vašeg kabineta pretvoren u govor mržnje, pritom bez argumenata koji bi takve ocjene potkrijepili.

Međutim, nakon Vašeg usmenog osvrta na reisovo reagiranje usmjereno prema Vama, stekli smo utisak da se neka saopćenja iz Vašeg kabineta izdaju bez Vašeg znanja, odnosno, da pojedi uposlenici u OHR-a nastoje djelovati u pravcu stvaranja islamofobije i mržnje prema slobodnom ispoljavanju vjerskih uvjerenja radeći time za nečije tuđe interese! Pravo na ovakvo mišljenje daje nam i afera ''OHR-ove šeme'', za koje je iz kabineta Visokog predstavnika izjavljeno da ne postoje i da nisu kreirane u OHR-u, a na kraju se ispostavilo da su ipak neki uposlenici OHR-a izradili te šeme, navode u Udruženju "Mladi muslimani".

Također, ne vidimo čime je reis "napao" ili "uvrijedio" predstavnicu Europske unije Catherine Ashton imajući u vidu da se vjerski poglavar ne mora slagati sa politikom Evropske unije koja se sprovodi na teritoriji BiH.

Imajući u vidu sve dobro što ste učinili za Bosnu i Hercegovinu i njene građane želimo Vam ovom prilikom iskazati posebnu pohvalu za Vaš principjelan stav u pogledu suprotstavljanja antidejtonskom referendumu iz manjeg bh. entiteta, stoji u otvorenom pismu Upravnog odbora Udruženja "Mladi muslimani" upućenom visokom predstavniku Valentinu Inzku.