Mlade sa 16 uvesti i pripremiti u svijet politike, te im dati pravo glasa

Sposobni odabrati sa 16

Smatramo, na što i mnogi nepobitni dokazi ukazuju, da osoba od 16 godina može sigurno razumjeti politički sustav, političke stranke i izabrati političara koji će ih voditi najbolje u budućnost.

Studenti koji provode ovakav vid projekta u Mostaru su: Vinko Barić s volonterima Krešimir Milić, Josip Marević, Luka Šurkalović, Albert Begić, Ivan Vujević, Zdravko Marić i Drago Ćorić.

Nepobitna činjenica je da osoba od 16 godina posjeduje količinu inteligencije koju osoba mora posjedovati da bi mogla izvršiti čin glasanja i da bi bila sudionik političke kampanje. U mnogim zemljama europe a i svijeta već se uvodi aktivno pravo glasa osobama s navršenih 16 godina. Cilj nam je da i naša zemlja ide u korak s europskim nastojanjima, mi pokušavamo ukazati na jedan mali koračić koji treba biti napravljen. Politka je dosta omražena tema mladima, a i narodu općenito, pa i na sam spomen politke ljudi obično reagiraju odmahivanjem ili kakvom posprdnom rečenicom. To nikako ne bi smjelo tako biti, politikom se trebaju baviti i mladi i stari ali i jedni i drugi moraju biti plemeniti i pošteni. Obrazovni sustav bi trebao uvrstiti u program obrazovanja politiku i političku komunikaciju još krajem osnovne škole i ukazati na bit politike u životu pojedinca. Politika nam doslovno određuje sudbinu, određuje nam sva egzistencijalna pitanja koliko god mi to htjeli priznati ili ne.

Zdravstvena osiguranja, školarine, stipendije, radna mjesta, plaće, mirovine i puno toga još, određuje politika na direktan ili indirektan način. Iz tog razloga ne smijemo olako shvaćati politiku i njenu važnost, trebamo ju razumjeti i baviti se njome, kako bi rekla jedna poslovica, ako se ne baviš politikom, bavit će se ona tobom. Uvođenjem mladih osoba s navršenih 16 godina u glasački sustav, željnih rada, promjena loših stvari u društvu, prosperiteta društva, punih energije, želje za pravdom, učinit ćemo velik korak u bolju budućnost, stoji u priopćenju.