Miroslav Lajčak: Hrvati preko HNS-a šalju poruku da nešto nije u redu

Direktor za zapadni Balkan u Službi za vanjske poslove EU Miroslav Lajčak ne vjeruje da "etnički čista teritorija, kakvu je zatražio Hrvatski narodni sabor (HNS)", znači rješenje aktualnih problema u BiH.

"Sama činjenica da hrvatski narod u BiH osjeća potrebu da se organizira na taj način signalizira da nešto nije u redu", rekao je Lajčak za i dodao da institucije BiH ozbiljno treba da se pozabave time što Hrvati imaju utisak da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u tim institucijama.

Istakavši da treba analizirati signal da se veliki dio hrvatskog naroda ne osjeća dobro u sadašnjoj situaciji, Lajčak je ocijenio da je bitno što je Sabor poslao jasnu poruku da će djelovati u okviru institucija i zakona BiH.

Prema Lajčakovim riječima, zahtjev HNS-a za formiranje federalne jedinice sa hrvatskom većinom nije ništa novo. "Tu je naš odgovor jednostavan - sve promjene u Ustavu, u teritorijalnoj organizaciji BiH moguće su pod uvjetom da su rezultat dogovora predstavnika i Bošnjaka i Hrvata i Srba", naglasio je Lajčak. On je dodao da se ne sjeća slučaja da je neka teritorijalna čistoća vodila prema većoj demokratizaciji i poboljšanju životnog standarda.

"To su stvari o kojima treba da odlučuju građani, političari u BiH. Nikakva rješenja koja dolaze samo sa jedne strane i koja ne odgovaraju interesima ostalih zainteresiranih strana nisu dobra, niti su dobra ikakva rješenja koja dolaze od međunarodne zajednice", ocijenio je Lajčak. On je poručio da EU očekuje da političari u BiH formiraju institucije vlasti tako da Savjet ministara ima podršku u parlamentu koja će omogućiti uspješno provođenje reformi.

Komentirajući odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da je stav EU jasno izražen u izjavi visoke predstavnice za vanjsku  politiku i sigurnost Ketrin Ašton da je to korak u lošem pravcu, korak koji otvara probleme, umjesto da ih rješava.

"Ako želimo da vodimo razgovor o radu institucija, to se ne radi putem referenduma i, nažalost, to je odluka koja vodi BiH unazad od toga šta je njen cilj, a to je da se pridruži porodici europskih država", zaključio je Lajčak. On je najavio da će sljedećeg tjedna doći u BiH kako bi razgovarao sa političkim liderima s ciljem pokretanja ubrzanog puta ka europskim integracijama. "Na osnovu toga odlučićemo o našoj politici", rekao je Lajčak.

( Srna )