Ministri pučističke vlade u startu sebi namakli po dodatnih 1.500 KM

Vlada Federacije, plate
Potez je neočekivan, posebno od SDP-a, kao kičme nove vladajuće garniture u FBiH.
SDP se, kao što je poznato, u dosadašnjim mandatima, djelujući oporbeno, predstavljao kao najveći protivnik povećanja primanja dužnosnika u BiH te je svaku takvu inicijativu gromoglasno dočekivao na nož, podsjeća Dnevni avaz.

No, pravlada Nermina Nikšića na prekjučerašnjem zasjedanju među prioritete je stavila imenovanje svojih članova u odlično plaćene komisije te u Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) FBiH.

Doduše, treba priznati da im je dobar teren pripremila dosadašnja Vlada Mustafe Mujezinovića, koja je prije mjesec zajedno sa sadašnjim SDP-ovim partnerom Ismetom Bajramovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, promijenila sporazum o osnivanju ESV-a. Time je broj članova tog tijela sa 15 povećan na 21, odnosno po sedam predstavnika svakog od tri socijalna partnera (Vlada, SSSBiH i Udruženje poslodavaca FBiH).

Tako je Nikšićeva vlada, kako saznaje Dnevni avaz imenovala prekjučer sedam ministara u ESV, koji će samo na osnovu toga, uz ostala primanja i prinadležnosti, mjesečno ubirati dodatnih po 1.000 KM, koliko se plaća članstvo u tom tijelu, i to nezavisno od toga prisustvuju li njegovim sjednicama.

Uz to, mjesečna primanja novoizabranim ministrima u Vladi FBiH mogla bi biti povećana ukupno po 1.500 KM samo na ime članstva u ESV-u, Administrativnoj komisiji i Komisiji za statusna pitanja te radnoj grupi koja će sačiniti operativne planove rada Vlade.
Visina osnovice

U ta tijela raspoređeno je svih 17 članova Vlade. Neki od njih su članovi i po dva tijela odjednom, a riječ je tek o početku, jer njihova raspoređivanja u brojne druge komisije "za sve i svašta" tek predstoje.

Prema odluci koju je Mujezinovićeva vlada donijela 9. ožujka ove godine, određeno je da mjesečna naknada članovima radnih tijela ne može biti veća od visine 1,5 osnovica za obračun plaće. S obzirom na to da osnovica trenutno iznosi 330 KM, to znači da će za članstvo u svakoj od komisija ministri moći primati po dodatnih 495 KM.

Novoizabrani članovi Vlade FBiH već su dobili i sve ono što je pripadalo njihovim prethodnicima: osiguranje, službene automobile, vozače i mobitele.

Visina osnovnih plaća

3.234 Premijer

3.135 Zamjenici premijera

2.970 Ministri


Naknade i prinadležnosti

1.000 KM za članstvo u ESV-u

495 KM za članstvo u komisijama i ostalim radnim tijelima

500 KM - naknada za odvojeni život članovima Vlade FBiH čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj rade

500 KM - za zakup stana za članove Vlade koji nemaju osiguran službeni smještaj

200 KM - dodatna suma za naknadu troškova smještaja

500 KM - naknada za smještaj članova Vlade FBiH koji imaju osiguran službeni smještaj
400 KM - naknada za odvojeni život savjetnicima čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj rade

300 KM - naknada za zakup za savjetnike koji nemaju osiguran službeni smještaj

200 KM - naknada savjetnicima koji imaju osiguran smještaj, ali za njega plaćaju sve troškove

Izvor: Dnevni avaz