Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Od seks skandala do kočnice vlasti

U pozadini brojnih pregovora u Ministarstvu vanjskih poslova traje više ne tako tihi rat koji je eskalirao prepiskama putem tiska i međusobnih vrijeđanja zaposlenih, ali i državnih zastupnika, začinjen negativnim revizorskim izvještajima, egzotičnim putovanjima i seks skandalima, navodi radio Slobodna Europa.
Seks skandali

- Vremena za nedipolomatske ispade je bilo, od seks skandala, koji su od skidanja pedofilskog sadržaja u Ministarstvu sezali do in-flagrante činova u samoj zgradi Ministarstva, ali i na službenim putovanjima mahom na egzotične lokacije, na koja je ministar sa suradnicima prošle godine potrošio 1,5 milijun KM, navodi Slobodna Europa.

Denis Pelić iz Centara civilnih inicijativa rekao je da ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj samo u prvih pola godine nije bio na 10 od 15 zasjedanja, a pri tome je u tehničkom mandatu obišao cijeli svijet, prisustvovao različitim kulturno-sportskim manifestacijama i drugim događajima za koja nije bilo potrebe da ministar bude na takvim mjestima.

Odbijeno izvješće

- Bilo bi puno poželjnije da se puno više založio kako bi se usvojio novi zakon o vanjskim poslovima. Ministar je zaradio samo za ovih pola godine više od 33.000 KM, plus sve te dnevnice, rekao je Pelić.

Povjerenstvo za vanjske poslove parlamenta BiH nedavno je odbilo izvještaj o radu Ministarstva za prošlu godinu dok ne budu ispitani navodi iz pisma koje je njima, ali i Predsjedništvu BiH, uputila zamjenica ministra Ana Trišić - Babić. U pismu je navedeno mnogo optužbi, od toga da je narušena nacionalna struktura, pa do toga da je umjesto nje, čiji je to opis poslova, sve akte potpisivao ministrov pomoćnik.

Predsjedavajući tog povjerenstva, Mirza Kušljugić, rekao je kako će biti ispitani svi navodi, dodavši da je Ministarstvo podbacilo, pogotovo u segmentu ekonomske diplomacije.

Propuštena šansa

- Tu je najveća šansa propuštena. BiH još ima izuzetnu poziciju koju može iskoristiti i u arapskom svijetu i u Rusiji, istaknuo je Kušljugić.

Najveća dostignuće diplomacije BiH u posljednjih gotovo pet godina otkakao je Alkalaj na funkciji je nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, ali zasjenili su ga brojni skandali, uključujući i to da je njime predsjedavao ministar koji je u tehničkom mandatu i pod četverogodišnjom zabranom Središnjeg izbornog povjerenstva zbog sukoba interesa, te se ne može kandidovati za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u razdoblju od četiri godine.

Radio Slobodna Europa